Ministeerium tahab e-tervise sihtasutuse kinni panna

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Analüüsi kohaselt on e-tervise sihtasutuse nõukogu liikmetel suur oht huvide konfliktiks.
Analüüsi kohaselt on e-tervise sihtasutuse nõukogu liikmetel suur oht huvide konfliktiks. Foto: Panther Media/Scanpix

Sotsiaalministeerium soovib E-tervise sihtasutuse kinni panna ning selle ülesanded viia üle uude loodavasse valitsusasutusse.

Sotsiaalministeerium esitas kiireloomulisena valitsuse 13. oktoobri istungile korralduse eelnõu, millega saaks lõpetada Eesti E-tervise Sihtasutuse (ETSA) tegevuse ja viia selle ülesanded üle peagi loodavasse tervise ja heaolu infosüsteemi keskusesse, kirjutab Med24.

Ministeerium selgitab, et ETSA praegune eraõiguslik sihtasutuse juriidiline vorm ei toeta talle antud funktsioonide tõhusat täitmist ning tervise infosüsteemi (TIS) koordineerimist ja ühtlustatud efektiivset andmehõivet. ETSA nõukogus on ministeeriumi hinnangul esindatud erinevate tervishoiuteenuse osutajate esindajad, kellel on nõukogu liikmena suur oht huvide konfliktiks üleriigiliste eesmärkide kontekstis, kuna infotehnoloogia rakendamise positiivne mõju eeldab reeglina tööprotsesside radikaalset muutust.

Riigikontroll juhtis oma 2014. aasta auditis tähelepanu, et e-tervise planeeritust tagasihoidlikuma tulemuslikkuse taga on ühtaegu nii sotsiaalministeeriumi strateegilise juhtrolli täitmise nõrkus kui ka selge vastutusega rakendusasutuse puudumine. Ebaefektiivset juhtimispraktikat toetavad ETSA täielik sõltuvus riigieelarvelisest rahastamisest ja puuduv võimalus vastutada enda poolt arendatud e-tervise teenuste sisulise rakendamise eest haiglates ja teiste tervishoiuteenuse osutajate juures, leiab ministeerium.

Riigiülesannete analüüs on samuti lahendusettepanekuna soovitanud valdkonna info- ja kommunikatsioonitehnoloogia korraldus konsolideerida ja moodustada ühtne IKT-kompetentsikeskus. Alates 2016. aasta jaanuarist on ETSA-l ajutine juht.

Uus tervise ja heaolu infosüsteemide keskus (TEHIK) koondaks ministeeriumist ja selle valitsemisala asutustest kõik IKT-teenused ühte asutusse st andmekogude ja infosüsteemide halduse, infotöötluse, andmete standardite haldamise ja arenduse ning e-teenuste arenduse koos infoarhitektuuri juhtimisega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles