Soomlasi jahmatasid teismelise kannatused haiglas

Hanneli Rudi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Operatsioonilauale jõudmist tuleb nii mõnigi kord kaua oodata.
Operatsioonilauale jõudmist tuleb nii mõnigi kord kaua oodata. Foto: SCANPIX

Kui Eestis nurisetakse pikkade järjekordade üle erakorralise meditsiini osakonnas, siis Soomet jahmatas juhtum, kus teismeline pidi operatsiooni oodates kannatama 17 tundi.

Septembris pöördus 17-aastane  Carolus Frilander Helsingis Meilahti haiglasse, tal oli kõrge palavik,  kõhuvalu ning vereanalüüs näitas kõrgeid põletikunäitajaid, kirjutab Yle.

Frilanderil oli pimesoolepõletik ja kirurg pani ta kuni kaheksa tunni jooksul toimuva pidavate operatsioonide ootenimekirja. Kuna veelgi kiireloomulisemaid operatsioone tuli juurde, siis pidi nooruk ootama 17 tundi. Selle aja jooksul pimesool lõhkes ja tal tekkis põletik.

Nooruk pidi tekkinud komplikatsioonide tõttu mitu päeva haiglas veetma. Nooruki ema on toimunust šokeeritud ja suudab vaevu uskuda, et midagi sellist võis Soomes tõesti juhtuda.

Viimase kümne aasta jooksul on erakorraliste operatsioonide arv Meilahti haiglas kasvanud 3000 juhtumilt 4000ni. Haigla kiirabi osakonna juhi Ari Leppäniemi sõnul on tegu kroonilise probleemiga.

Ta lisas, et kuigi operatsioonisaalide arv on kasvanud, ei piisa sellest. Leppäniemi sõnul napib haiglal nii operatsiooniruume kui ka personali, et saada hakkama kasvanud nõudlusega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles