Tasub teada: mida kujutab endast Coxsackie viirus

PM Tervis
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Coxsackie viirus on üks enteroviirusnakkustest.
Coxsackie viirus on üks enteroviirusnakkustest. Foto: diseasespictures.com

Nii Eestis kui ka Lätis levib Coxsackie viirus, mis on üks enteroviirustest. Enteroviirusnakkused on maailmas laialt levinud nakkushaigused, mis võivad põhjustada puhanguid. Sagedamini haigestuvad lapsed, noorukid ja nooremad täiskasvanud, selgitab terviseamet.

Haigustekitaja

Enteroviirused kuuluvad pikornaviiruste sugukonda, enteroviiruste perekonda. Enteroviiruste perekonda kuuluvad ECHO-, Coxsackie A- ja B-viirused, polioviirused ning muud enteroviirused.

Enteroviirused võivad pikemat aega säilitada eluvõime väliskeskkonnas, sh vees või niiskes pinnases.

Nakkusallikas

Nakkusallikaks on haige või haigusnähtudeta inimene.

Levikuteed

Enteroviirused levivad fekaal-oraalsel teel, s.t. nakatunud inimese väljaheitest kätele ja kätelt suhu ning viirustega saastunud vee ja toitudega või harvem piisknakkuse teel õhu kaudu. Ka pärast haigusnähtude kadumist võivad haigustekitajad erituda seedetrakti kaudu mõne nädala jooksul.

Haigusnähud

Sageli kulgeb enteroviirusnakkus haigusnähtudeta või kergete gripisarnaste nähtudega. Nakkus võib kliiniliselt avalduda järgmiste haigusvormidena: herpangiin, konjunktiviit, stomatiit, kõhulahtisus, HFM (hand-foot-and-mouth disease), raskematel juhtudel entsefaliit või meningiit. Sageli kulgeb haigus raskelt vastsündinutel ja immuunpuudulikkusega inimestel.

Enteroviirusmeningiidi peiteperiood kestab kuni kümme päeva. Haigusnähtudeks on palavikutõus, tugev peavalu, oksendamine, kuklakangestus, valguskartus, lööve. Haigus kestab seitse kuni kümme päeva ja lõppeb üldjuhul paranemisega. Spetsiifiline ravi puudub.

Ennetamine

Haigestumise vältimiseks tuleb täita hügieeninõudeid, eeskätt pesta hoolikalt käsi vee ja seebiga pärast tualeti kasutamist ja enne söömist. Käte desinfitseerimiseks võib kasutada selleks ettenähtud desinfitseerimisvahendeid. Kodus mitte kasutada haigega ühiseid käterätikuid, nõusid, söögiriistu või muid haige poolt kasutatavaid esemeid ning puhastada tualettruumi desinfitseerivate ainetega. Kui haigestunu on laps, anda talle haiguse ajal mängimiseks ainult kergesti pestavaid mänguasju. Mänguasju tuleks pesta võimalikult sageli, hoiduda pehmete või karvaste mänguasjade kasutamisest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles