Terve ainerühm saab narkootikumide staatuse

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Fentanüülide ainerühma kuuluvate ainete mõju sarnaneb heroiinile.
Fentanüülide ainerühma kuuluvate ainete mõju sarnaneb heroiinile. Foto: Reuters / Scanpix

Sotsiaalministri määrusega lisatakse narkootiliste ja psühhotroopsete ainete nimekirja kogu fentanüülide ainerühm.

Seni kuulusid narkootiliste ja psühhotroopsete ainete nimekirja fentanüül ja 12 fentanüülide ainerühma kuuluvat ainet, kuid 21. oktoobril jõustuva sotsiaalministri määruse muudatusega kuuluvad sinna  kõik fentanüülide rühma kuuluvad ained, kirjutab Med24. Muudatuse eesmärk on piirata fentanüülide ainerühma kuuluvate uute ainete laiemat levikut ja kättesaadavust, kuna need ohustavad inimeste tervist ja elu. 

Fentanüülide toime on kordades tugevam kui teised opioidsed narkootikumid ning fentanüül ja selle analoogid on Eestis enim üledoose ja surmajuhtumeid põhjustanud narkootikumid.

Fentanüülide ainerühma lisamine narkootiliste ja psühhotroopsete ainete nimekirja võimaldab sotsiaalministeeriumi hinnangul kiiremini, mõjusamalt ja paindlikumalt piirata viidatud rühma kuuluvate uute ainete levikut ja käitlemist ning ennetada selliste ainete tarvitamisest tekkivaid probleeme ühiskonnas.

Narkootiliste ja psühhotroopsete ainete IV nimekirja kuuluvate ainete käitlemine on keelatud, välja arvatud seaduse alusel meditsiinilisel või teaduslikul eesmärgil, narkootiliste ja psühhotroopsete ainetega seotud kuritegude ennetamiseks, avastamiseks ning tõkestamiseks või seaduses ettenähtud õppeotstarbel kasutamise eesmärgil. Mõnedel fentanüülide ainerühma kuuluvatel ainetel on kasutusala nii anesteesias kui ka valuravis.

Loe täismahus artiklit portaalist Med24.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles