Tervisehäda, mis kimbutab tihti peavalu käes kannatajaid

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Peavalul võib olla erinevaid põhjuseid.
Peavalul võib olla erinevaid põhjuseid. Foto: PantherMedia / Scanpix

Peavalude all kannatavatel patsientidel leiti 21% kõrgenenud risk hüpotüreoosi haigestumiseks ning risk on veelgi kõrgem – 41% – võimaliku migreeniga patsientidel. 

Hüpotüreoosi puhul ei tooda kilpnääre piisavalt hormoone, tegemist on kilpnäärme alatalitusega.

Analüüsiti üle 8400 täiskasvanud isiku andmeid ajaperioodist 1952-1948, kes elasid või töötasid USA-s Cincinnati lähistel, kus asus uraani töötlemise tehas, kirjutab Med24. Uuritavad täitsid üks kord aastas kirjaliku küsimustiku uute haigestumiste ja kasutatavate ravimite kohta ning käisid meditsiinilistel läbivaatustel 2-3-aastaste intervallidega. Keskmine jälgimisperiood oli 12,6 aastat. 

Peavalude hindamisel küsitleti osalejaid uuringu esmakordse läbivaatuse käigus “sagedaste peavalude” esinemise või puudumise osas. Peavaluga patsientideks loeti need, kellel oli arsti poolt pandud peavalu diagnoos, kes ise raporteerisid sagedaste peavalude esinemist või kes kasutasid peavalu-spetsiifilisi ravimeid. “Võimaliku migreenina” defineeriti peavalu-spetsiifiliste ravimite kasutamine või arsti pandud migreeni diagnoos. 

Kõikide läbivaatuste käigus tehti kilpnäärme funktsiooni testid: 1988-1994 määrati türoksiini ja trijoodtüroniini, vahemikus 1994-2008 kasutati kilpnääret stimuleeriva hormooni määramist. Andmed kohandati vanuse, soo, ravimite, suitsetamise, kehamassiindeksi ja hüpotüreoosi indutseerivate ravimite suhtes nagu liitium ja interferoon.

Hüpotüreoosi haigestus 8% peavaludega patsientidest ja 6% ilma peavaluta uuritavatest. Pärast andmete kohandamist oli peavaluga patsientide risk hüpotüreoosi kujunemiseks 21% kõrgem. Võimaliku migreeniga patsientidest 11% haigestus hüpotüreoosi ja nende risk haigestumiseks oli lausa 41% kõrgem. 

Nii peavaludega kui võimaliku migreeniga patsientide hulgas oli hüpotüreoosi oluliseks ennustajaks vanus – kilpnäärme alatalitluse esinemissagedus suurenes progresseeruvalt koos vanusega. Teised hüpotüreoosiga seotud riskifaktorid olid naissugu ja hüpotüreoosi provotseerivate ravimite kasutamine. Seevastu suitsetamisel leiti olevat kaitsev mõju kilpnäärme alatalitluse kujunemise suhtes kõikidel peavaludega patsientidel. 

Loe pikemalt Med24st.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles