Uuring: kondoomid on kallid noorte jaoks

Siiri Erala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Noored, kelle hinnangul on kondoomid liiga kallid ja raskesti kättesaadavad (protsent seksuaalvahekorras olnutest).
Noored, kelle hinnangul on kondoomid liiga kallid ja raskesti kättesaadavad (protsent seksuaalvahekorras olnutest). Foto: Tervise arengu instituut

Eile avalikkusesse jõudnud arutelu kondoomide kättesaadavuse ja hinna üle on igati õigustatud, sest ka Tervise Arengu Instituudi tehtud uuring kinnitab, et kondoomide hind on probleem ja seda eelkõige noorte jaoks.

Kondoomide kättesaadavusega ei näi noortel probleeme olevat, samas peab iga kolmas noor neid liiga kalliks, vahendas instituudi avalike suhete nõunik Maris Jakobson mullu tehtud uuringu tulemusi.

14-18-aastaste seas ütles pea 34 protsenti, et kondoomide hind on liiga kõrge, 19-29-aastaste seas arvas samuti 43 protsenti.

Veelgi murettekitavamad on protsendid, mis osutavad noortele, kel jäid kondoomid kõrge hinna tõttu ostmata ja kasutamata.

28 protsenti 14-18-aastastest ning 22 protsenti 19-29-aastastest vahekorras olnud noortest ütlesid, et neil on jäänud viimase kaheteist kuu jooksul kondoom kasutamata, kuna seda ei olnud võimalik hankida. 

Noorematest tõi 13 protsenti selle põhjusena ära liiga kõrge hinna, vanematest vastas nii 24 protsenti.

Tervise Arengu Instituut jagab ka tasuta kondoome, kuid need on mõeldud konkreetsetele suure riskiga sihtrühmadele nagu süstivad narkomaanid ja prostitutsiooni kaasatud isikud. Noortele antakse kaitsevahendeid ilma rahata näiteks AIDSi testimiskabineti külastamisel. Kõikide noorteni sel moel ilmselgelt ei jõuta.

«Ühe lahendusvõimalusena pakuksime välja, et vanemad võiksid oma laste turvalise seksuaalkäitumise eest hoolt kanda. Koolinoorte puhul, kes ise veel ei teeni ning kelle napp taskuraha kipub kuluma mujale kui turvaseksivahenditele, oleks hea hoida kondoome kodus kättesaadavas kohas vabalt võtmiseks,» pakkus Jakobson välja ühe võimaluse probleemi lahendamiseks.

Eile samateemalise avalduse teinud Eesti HIV-positiivsete võrgustiku juht Igor Sobolev pani ette, et kondoomide hinna alandamiseks võiks teha maksusoodustusi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles