Terviseprobleem, mida mehed sageli eiravad

PM Tervis
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Probleemid lapsesaamisega ei muuda meest kuidagi vähem meheks.
Probleemid lapsesaamisega ei muuda meest kuidagi vähem meheks. Foto: Panther Media/Scanpix

Ligi pooled meestest ei pöördu arsti poole, kui neil pole õnnestunud aasta või pikema aja jooksul oma naist viljastada.

Yale'i ülikooli meditsiinikooli uroloogi Stanton Honigi sõnul on peamiseks põhjuseks  uhkus, kirjutab Men's Health. Meestele tundub, et mõte viljatusest muudab nagu n-ö vähem meheks, mistõttu ei soovi nad sageli arsti poole pöörduda ega keelduvad tunnistamast, et lapsesaamisega on tekkinud probleem.

Honig lisas, et sageli arvavad mehed, et kuna partner ei jää rasedaks, on probleem temas. See aga ei pea paika, viljastumine sõltub mõlemast partnerist võrdselt.

Probleemid viljastumisega võivad viidata mõnikord ka tõsisemale probleemile - munandivähile, sest ka see kasvaja võib vähendada seemnerakkude arvu. Sel juhul aitaks arsti juurde minek vähi varases staadiumis avastada ning sel juhul oleks paremad võimalused raviks ning taastumine oleks lihtsam.

Samas ei tasu aga sattuda paanikasse. Raskused lapsesaamisel võivad tulla ka hormoonide tasakaalutusest või mõnest muust probleemist. Rolli võivad mängida ka diabeet või kõrge vererõhk.

Arsti juurde tasub pöörduda, kui lapsesaamine pole õnnestunud aasta jooksul. Uroloogi sõnul ei ole vastuvõtt üldse nii ebameeldiv või valus, kui mehed arvavad.

Uurimus avaldati ajakirjas Human Reproduction.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles