Tervis ei pidanud vastu: puudega lapse ema pidi lapse hooldekodusse andma (2)

Heilika Leinus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ravimite abil skisofreeniaga võitlev naine sattus ülekoormuse tõttu psühhiaatriasse.
Ravimite abil skisofreeniaga võitlev naine sattus ülekoormuse tõttu psühhiaatriasse. Foto: Panther Media/Scanpix

19 aastat sügava vaimse puudega last hooldanud Jõgeval elav saarlane Riina Rand pidi lapse lõpuks hooldekodusse andma, sest tervis ei pidanud koormusele enam vastu.

Elizabethil oli sünnitrauma, mistõttu tänaseks 19-aastaseks saanud noor naine on oma arengult väikese lapse tasemel ja vajab pidevalt hoolt, kirjutab Saarte Hääl. Ka ise raskelt haige Rand tegi enda sõnul tütre heaks palju, kuid kaasinimesed kritiseerisid teda sageli, öeldes, et ta ei oska lapsega ümber käia, ja kui Elizabeth 18-aastaseks sai, tahtis vald temalt lapse eestkosteõigust ära võtta.  

Kui Rand tütrega selle aasta sügisel Saaremaale taastusraviprotseduuridele läks, kukkus ta aga kokku ning nii sattus skisofreeniat põdev Rand Jämejala psühhiaatriakliinikusse ja Elizabeth Karula hooldekodusse.

Naisel ja tema lähedastel tuli võtta vastu raske otsus, mis ootab tema hinnangul ees väga paljusid täiskasvanud puudega lapse vanemaid – ta saatis tütre hooldekodusse, sest ta ei jõua enam lapse eest hoolitseda, kuid paremat lahendust riigil praegu pakkuda ei ole.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles