«Haiguste kuningas» tabab küllusliku elu nautijaid

Triin Ärm
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Podagrat võib esile kutsuda ka punane liha.
Podagrat võib esile kutsuda ka punane liha. Foto: Panther Media/Scanpix

Podagra on iidsetest aegadest tuntud haigus, mida on nimetatud ka «haiguste kuningaks», sest see lööb välja pigem küllusliku elustiili ja toidu juures.

Tegelikult võib podagra tabada igaüht ja riskifaktorid varieeruvad, kirjutab Terviseuudised.

Esimeseks podagra sümptomiks on tavaliselt intensiivne episoodiline ja valulik turse ühes liigeses, enamasti jalal, eriti suures varbas. Paistes koht võib olla punane ja soe. Viiekümnel protsendil juhtudest esineb esimene episood suures varbas.

Mis podagrat võib esile kutsuda? Tegureid on mitu, esimene neist toit. Vältida tasuks rannakarpe, punast liha, alkoholi, magusaid jooke ja toite, mis sisaldavad fruktoosi. Uued uuringud on leidnud, et köögiviljad on puriinitaseme suhtes ohutud. Ka madala rasvasisaldusega piimatooted võivad aidata alandada kusihappe taset.

Podagra ravi on olemas, kuid seda tuleb kohandada igale inimesele eraldi. Ravi valik sõltub haige neerutalitlusest ja teistest terviseprobleemidest, isiklikest eelistustest ja muudest teguritest.  

Podagrat aitab kontrolli all hoida ka elustiili muutus, nagu kaalulangetamine, alkoholitarbimise piiramine ja puriinirikka liha ja kala vältimine.

Loe pikemalt Terviseuudistest.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles