Jõhvikate haigust ennetav toime lükati ümber

Triin Ärm
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jõhvikad.
Jõhvikad. Foto: SCANPIX

Värske uuring lükkab ümber levinud arvamuse, et jõhvikad, nende mahl või neist valmistatud tooted aitaksid ennetada kuseteede infektsioone.

Uuringus anti hooldekodus elavatele inimestele jõhvikatest valmistatud tablette ning selgus, et nende saajatel ei olnud vähem kuseteede infektsioone kui neil inimestel, kellele anti platseebo pille, kirjutab BBC.

Teadustöö juhtivautor dr Manisha Juthani-Mehta Yale'i ülikooli meditsiinikoolist tõdes, et see uuring viidi läbi küll vaid hooldekodus, kuid ka varasemad teisi inimrühmi hõlmanud uuringud pole näidanud jõhvikate kasulikku mõju kuseteede infektsioonide ärahoidmisel.

Dr Juthani-Mehta rääkis, et kui inimene on harjunud jooma jõhvikamahla või sööma marju, siis ei pea seda tingimata lõpetama. Küll aga ei tasu tema sõnul osta kalleid jõhvikaga toidulisandeid, sest nende mõju haiguse ennetamisel pole tõestatud.

Uurimistöö avaldati ajakirjas Journal of the American Medical Association. Teadustööga saab tutvuda siin.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles