Iga võõrustaja soovib, et pidu kujuneks menukaks ja toredaks. Ehkki alkoholi pakkumine võib tunduda harjumuspärane ja töötajate poolt oodatud, saab meeleoluka peo korraldada ka ilma selleta.
Asjalikke nõuandeid, kuidas korraldada pidu ilma alkoholita
Piduliku sündmuse kavandamine võib olla keeruline, kuid kui korraldus laabub, saavad kõik peolt võtta kaasa rõõmsa meeleolu ja toredad mälestused, mis toetavad ühiste eesmärkide nimel tegutsemist tööl. Tervise arengu instituut jagab soovitusi, millega arvestada alkoholivaba peo korraldamisel.
Nõuandeid peokorralduseks
Valige peole teema, mis inimesi köidab. Kaasake töötajaid teema valimisse ja peo ettevalmistustesse. Planeerige ruumikujundus ja muusika, mis täiendavad teemat. Paljude tööandjate organisatsioonikultuuri üheks osaks on vilgas kultuurielu, siin on hea võimalus kasutada nende inimeste oskusi.
Pakkuge mitmekesist toidu- ja joogivalikut. Laiendage pakutavate alkoholivabade jookide sortimenti erinevate mahlade, smuutide, alkovabade kokteilidega (näiteks teel, kohvil või kakaol põhinevate kokteilidega).
Tunnustage töötajaid. Paaril korral aastas ühisürituse raames tunnustuse jagamine lisab töötajaile motivatsiooni ja loob sündmusele erilise tunde. Planeerige tunnustust mitmetes kategooriates. Hea on kui valikusse kuulub nii ametlikke ja traditsioonidel põhinevaid, kui ka ajas muutuvaid tunnustamise viise. Näiteks töötajate hääletuse käigus valitud kolleegipreemiad, aasta teema- või teopõhised tunnustused jms.
Planeerige eri laadi tegevusi. Erinevate gruppidepõhised tegevused ja etteasted, viktoriinid jms, on vaid väike valik võimalustest, mis aitavad kaasa ühistunde loomisele ja hoidmisele.
Fotograafi kutsumine on hea mõte, et oleks toredaid fotosid ühiselt veedetud kvaliteetajast.
Peole sära ja sisu andmiseks võite kasutada ka väliseid meelelahutajad. Kohalik bänd, mustkunstnik, tantsuesitus või hea õhtujuht pakuvad külalistele võimaluse keskenduda meeldivale programmile.
Kui siiski otsustate peol alkoholi pakkuda, soovitab TAI arvestada järgmisi nõuandeid:
- Pakkuge alustuseks alkoholivabasid jooke ja toitu, et töötajad ei jooks alkoholi tühja kõhu peale.
- Pakkuge lisaks erinevaid alkoholivabu jooke ja kokteile.
- Tehke joogivesi lihtsalt kättesaadavaks.
- Meelelahutus, kõned, esitlused, mängud, tants ja muu aktiivne tegevus peavad olema esiplaanil. Ärge tehke alkoholist peo keskpunkti.
- Kui olete otsustanud alkoholi pakkuda, siis valige pakkumiseks lahjemaid jooke (näiteks veini). Eelistage neid kangetele likööridele ja kokteilidele, mille puhul on inimestel keeruline hinnata joodava alkoholi kogust ja kangust.
- Seadke firma poolt pakutavale alkoholikogusele piir.
- Lühendage aega, mil baar töötab (või alkoholi pakutakse) ja alkohol on vabalt kättesaadav. Lõpetage alkoholi pakkumine piisavalt aegsasti enne peo lõppu.
- Kasutage alkoholi müümiseks või serveerimiseks cateringfirma baarmenide või kelnerite teenuseid, ärge lubage alkoholi pakkuda kaastöötajatel.
- Veenduge, et baarmenid oleks kained ning et alkoholi ei serveeritaks neile, kes seda enam saama ei peaks.
- Alkoholi pakkumiseks avage tasuline baar.
- Kogupere- ja lastepidudel ärge alkoholi pakkuge.