Uue soodsa nutiseamega saab vereproove analüüsida sama hästi kui tavalises laboris

Heilika Leinus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tulevikus saab arst vereproove täpselt analüüsida ka siis, kui laborit läheduses ei ole.
Tulevikus saab arst vereproove täpselt analüüsida ka siis, kui laborit läheduses ei ole. Foto: Panther Media/Scanpix

Hiljuti tutvustasid USA teadlased odavat, kaasaskantavat nutiteledoni laboratooriumi, mis analüüsib koe- ja vereproovides kemikaalide hulka ja suudab anda tulemused tavalise laboratooriumi tasemel.

Ameerika Ühendriikides asuva Washingtoni ülikooli teadlased tutvustasid hiljuti ajakirjas Biosensors and Bioelectronics kaheksa kanaliga nutitelefoni spektomeetrit. See leiutis mõõdab koe- ja vereproovide valguspektrit ja teeb selle abil kindlaks neis leiduvate kemikaalide hulga. Sel moel tuvastab leiutis proovis olete valkude hulga ja biomarkeri interleukiin-6, mille järgi tehakse kindlaks eesnäärme-, kopsu-, maksa-, rinna- ja nahavähki.

Seade maksab alla 150 USA dollari (135 euro) ja see kasutab ELISA meetodit, mis võimaldab proovides kindlaks teha nii värvimuutuse kui ka antikehi. Teadlaste sõnul ei jää uue spektomeetri tulemused sugugi alla tavalise laboratooriumis saadavatele.

Teadlasi innustas spektomeetrit välja töötama tõsiasi, et üha sagedamini on tarvis vereproovide tulemus teada saada pikema ooteajata, näiteks kiirabiautos või haigla erakorralise meditsiini osakonnas oodates. Seni olid nutitelefonide spektomeetrid küll juba olemas, kuid Washingtoni teadlaste leiutis on ainulaadne selle poolest, et seda saab tõhusalt kasutada ka tavaelus. Kui varem suutsid telefonide jaoks tehtud spektomeetrid mõõta korraga vaid ühte proovi, siis värske leiutis suudab korraga tegeleda kuni kaheksa prooviga.

Uurimisrühma juhi Lei Li sõnul on uut spektomeetrit seni katsetatud vaid laboris kontrollitud proovidel. Kuna tulemused on 99 protsenti täpsed, siis on teadlased nüüd asunud seadet proovima olukordades, mis võivad ette tulla tavaelus.

Li sõnul võiks uuest seadmest tulevikus olla kasu nii kliinikutel, kes on varem proovid saatnud eemalolevasse laborisse kui ka arstidel, kes lähevad tööle ääremaale, kus on proovide analüüsimiseks vähem võimalus.

Praegu sobib uue spektomeetriga kasutamiseks vaid iPhone 5, kuid peagi on teadlastel kavas teha selle kasutamine võimalikuks teistegi nutitelefonidega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles