Asekantsler Aaviksoo Washingtonis: tervishoius tuleks keskenduda tulemustele

Heilika Leinus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ain Aaviksoo
Ain Aaviksoo Foto: Peeter Langovits

E-teenuste arengu ja innovatsiooni asekantsler Ain Aaviksoo teeb täna ettekande USAs, Washingtonis toimuval kõrgetasemelisel sümpoosionil, kus räägib personaalmeditsiini ja suurandmete võimalustest paremate tulemuste saavutamiseks tervishoius.

«On selge, et vananeva ja järjest terviseteadlikuma elanikkonna tingimustes üha suureneb vajadus tervishoiuteenuste järele,» ütles Aaviksoo. «Ühiskonna ootustele ja vajadustele vastamiseks tuleb võtta appi andmed, mille oskuslik analüüs aitab teha kiiremini ja targemaid otsuseid. Meil pole vaja kõigile võimalikult palju teenuseid, vaid igaühele kiiresti ja täpselt õiget diagnoosi ning ravi – niiviisi keskendume tervishoius rohkem tulemustele, mitte teenuse mahtudele.»

Asekantsleri sõnul on suurandmete kasutamise ja personaalmeditsiini nurgakiviks turvaline andmete vahetus, mida Eestis võimaldab X-tee. «Maailmas ei ole praegu teist sellist riiki, kus tervise-, geeni- ja raviandmed oleks võimalik tehnoloogiliselt nii sujuvalt ühendada, kus juriidilises mõttes oleksid reeglid selged ja ühiskond selleks nii valmis. Samas on Eesti jaoks oluline teha koostööd maailma juhtivate riikide, teadlaste ja ettevõtetega, et selle suure andmehulga põhjal osata õigeid järeldusi teha ja tuua Eestisse vajalikke välisinvesteeringuid,» sõnas Aaviksoo.

 «Eestis on juba alustatud uue põlvkonna e-tervise teenuste kasutamisega, mis toetava arste otsustamisel – näiteks ravimite määramisel analüüsitakse kõiki samaaegselt kasutatavaid teisi ravimeid, et vältida ohtlikke kõrvaltoimeid või kaasmõjusid. Personaalmeditsiini programm, mis alustab 2017. aastal kliiniliste juhtprojektidega, laiendab sellist lähenemist järk-järgult individuaalsel geeniriskil põhinevale rinnavähi või varaste südame-veresoonkonna haiguste ennetamisele,» selgitas Aaviksoo.

Personaalmeditsiini programmi eesmärk on tuua teadusavastused igapäevasesse meditsiinipraktikasse, et viie aasta pärast võiks kuni 500 000 inimest Eestis saada haiguste ennetuse või ravisoovitusi lisaks tavapärastele üldistele teadmistele ka individuaalselt tema pärilikkust või muid eripärasid arvesse võttes. «Andmeanalüüsile toetuv tulemuspõhine juhtimine on muutunud tervishoiusüsteemide elujõulisuse peamiseks lootuseks kogu maailmas, mistõttu võimaldaksid senised saavutused selles valdkonnas tuua Eestisse sadadesse miljonitesse ulatuvaid välisinvesteeringuid ja kõrgesti tasustatud töökohti. Näiteks teatas Soome hiljuti 400-miljonilise investeerimiskoostöö lepingu sõlmimisest IBMga, kes loob ühisesse tippkeskusesse 200-300 uut töökohta,» lisas Aaviksoo.  

Aaviksoo osaleb 16.–18. novembrini Washingtonis toimuval Rahvaste Ühenduse Fondi (The Commonwealth Fund) 19. rahvusvahelisel sümpoosionil, kus teeb ettekande «Suurandmete kasutamine ja personaalmeditsiini võimalused». Sümpoosionil «Using Big Data to Achieve a High Performance Health Care System» osalevad tervishoiujuhid, tippülikoolide teadlased ning ettevõtted, et vahetada parimaid praktikaid tervishoiusüsteemide muutmisel tulemuspõhiseks ja jätkusuutlikuks, kasutades suurandmete analüüsi ning personaalmeditsiini võimalusi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles