Toidu puhul aitab salmonelloosi vältida liha kuumutamine vähemalt 75 kraadini. Toore liha ja köögivilja lõikamiseks peaks kasutama erinevaid lõikelaudu. Mune tuleks keeta mitu minutit või praadida mõlemalt poolt. Valmis toitu tuleks säilitada külmikus pakendatuna kinnistesse karpidesse, et vältida ristsaadumist.
Raska sõnul arvatakse sageli, et salmonelloosi haigustekitajad levivad ainult loomsete toiduainetega, kuigi tegelikult võib põhjustada haigestumise ka toortoit, näiteks lehtsalatid või külmutatud marjad, kui need on kokku puutunud saastunud veega. «Bakterid on silmaga nähtamatud, mistõttu inimesed ei taju haigustekitajatest tulenevat ohtu toiduvalmistamisel,» tõdes Raska.
Kihnu lasteaeda toitlustava firma Maritta esindaja Marina Starostina sõnul vaadati seoses salmonelloosipuhanguga üle lasteaia menüüd ning tugevdati kontrolli toidu kuumtöötlemisel. Starostina lisas, et kõik köögi töötajad olid terved. Neil on kehtivad tervisetõendid ning töötajatele tehti ka lisaanalüüsid salmonelloosi tuvastamiseks, kuid kõik analüüside proovid olid negatiivsed, salmonelloosi ei leitud. Ta lisas, et nüüd rakendatakse köögis kõrgendatud pesemis- ja desinfitseerimisplaani.
Eestis, sarnaselt teistele Euroopa riikidega, on esinenud tänavu salmonelloosi varasemast veidi enam. Peresiseseid haigestumisi on esinenud üle Eesti ning nii võis haigus jõuda lasteaeda ka mõne lapse või töötaja kaudu. Terviseamet ei soovi enne uurimistulemuste selgumist sel teemal spekuleerida.
Lasteaed jälgimise all
Praegu lubatakse lasteaeda ainult salmonelloosi suhtes negatiivse uuringutulemusega ja ilma haigusnähtudeta lapsi. Lapsevanematele ja lasteasutuse personalile on ametid jaganud käitumissoovitusi ning lasteaias järgitakse karmimaid puhtus- ja hügieeninõudeid, näiteks on keelatud pehmed mänguloomad.
Olukord Kihnu lasteaias on terviseameti ning veterinaar- ja toiduameti kõrgendatud jälgimise all. Raska hinnangul ei ole põhjust tekitada paanikat ning haiguspuhangute võimalikke põhjustajaid uuritakse.
Lasteaia direktori sõnul teeb lasteaia hoolekogu koostöös terviseameti ja Tallinnaga kõik vajaliku, et vältida ja tõkestada nakkuse levikut. Ta lisas, et uute haigusjuhtumite tekke korral tegeldakse nendega rühmapõhiselt, sulgedes vajadusel rühm.