Ka sale piht ei pruugi diabeedist päästa

PM Tervis
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Veresuhkru taseme mõõtmine.
Veresuhkru taseme mõõtmine. Foto: Panther Media/Scanpix

Värske uuring näitas, et kolmandik üle 45-aastastest täiskasvanutest, kelle sale välimus ei anna alust diabeedi riskiks, võivad siiski selles ohus olla.

Prediabeedi korral on vere glükoositase normaalsest kõrgem, kuid mitte piisavalt kõrge, et diagnoosida diabeeti, kirjutab Terviseuudiste portaal. Selle seisundiga inimesi ohustab suurem II tüübi diabeedi ja kardiovaskulaarsete probleemide väljakujunemise risk.

«Praegu seisame silmitsi diabeediepideemiaga ning diabeedi ennetamine on selle olukorra ohjeldamiseks peamine strateegia,» ütles uuringut juhtinud Arch G. Mainous (Ph.D.), Florida Ülikoolist.

Üheks meetodiks, kuidas seda teostada, on tema sõnul selgitada välja inimesed, kellel esineb prediabeet, millega kaasneb kõrge diabeedi väljakujunemise risk, ning rakendada ravimeid või elustiilimuutusi, mis hoiaksid ära selle seisundi progresseerumise diabeediks.

Florida Ülikooli teadlased vaatlesid uuringuandmeid, mis pärinesid aastaist 1988-1994 ja 1999-2012, keskendudes üle 20-aastastele täiskasvanutele, kelle kehamassiindeks jäi tervisliku kehakaalu piiridesse (18,5-24,9) ning kellel polnud varem diabeeti diagnoositud.

Prediabeedi levik, mille aluseks võeti vere glükoositaseme vahemik 5,7 kuni 6,4 protsenti, varieerus aastate lõikes, kuid näitas üldist kasvusuunda. 2012. aastaks vastas 19 protsendil tervisliku kehakaaluga 20-44-aastastel täiskasvanutel vere glükoositaseme näit prediabeedi kriteeriumitele ning neile vastas koguni 33 protsenti üle 45-aastastest tervisliku kehakaaluga täiskasvanutest.

«Suurel osal neist inimestest kujuneb välja diabeet, kuid nende puhul pole võimalik seda ennetada, sest praeguste sõeluuringute juhiste kohaselt ei kuulu nad sihtgruppi,» ütles Mainous.

Tema arvates on tarvis täiendavaid uuringuid, et selgitada välja prediabeedi põhjus tervisliku kehakaaluga inimestel. Üheks selgituseks võib olla istuv elustiil, mis võib muuta keha koostist ja põhjustada n.-ö. tervisliku ülekaalulisuse seisundit, mille korral on inimeste KMI normaalses vahemikus, kuid rasva osakaal on lihasmassiga võrreldes kõrge. Sellistel inimestel kujuneb tõenäolisemalt välja metaboolne sündroom, mis võib põhjustada kõrgemat vererõhku, kõrget veresuhkru taset ja ebanormaalset kolesteroolitaset.

«Loodetavasti suudame edaspidi vältida ainult kaloritarbimise piiramise ja kaalu alandamise rakendamist ainsate diabeedi ennetamise taktikatena, sest nii jääks kahe silma vahele inimesed, kellel on prediabeet, kuid kehakaal on normaalne,» lisas teadlane.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles