Lennureisijaid ähvardab vähki haigestumine

Maria Joost
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Panther Media/Scanpix

Sagedasi lennureisijaid ähvardab sama suur risk vähki haigestuda nagu ülekaalulisigi.

Baylori meditsiinikolledži läbi viidud uuringust selgus, et lennureisist tingitud ajavahe mõjutab otseselt maksa tervist, vahendab Daily Mail.

Lennureisist tingitud ajavahe tõstab oluliselt riski haigestuda maksavähki, sest lennureis tõstab sapphappe taset maksas, luues sellega keskkonna, mis sarnaneb ülekaaluliste inimeste maksaga.

Meditsiinikolledži uuring tugineb hulgale uuringutele, mis kinnitavad, et ööpäevarütmi lõhkumine võib põhjustada terviserikkeid.

Maksavähki haigestunute arv on alates 1980. aastast kolmekordistunud. Üheks põhjuseks peetakse ülekaalulisi, kuid Baylori uurijaterühm leidis, et teiseks põhjuseks võib pidada ka lendamisel tekkinud ajavahet.

Valgus äratab inimese üles ning keha muutub aktiivsemaks. Pidev reisimine erinevate ajavööndite vahel, öistes vahetustes töötamine ja üleval olemine rikub keha loomulikku ööpäevarütmi.

Uurijad kasutasid analüüside jaoks hiiri, keda toideti tervislikult, kuid kelle ööpäevarütm aeti sassi. Leiti, et hiirte kaal, rasvaprotsent ja sapphappe kogus maksas tõusis, ühtlasi tekkis osal neist maksavähk.

Eelnevad uuringud on näidanud, et sapphappe tõus maksas on otseses seoses maksavähiga. Maksavähk on üks kõige peamisi vähisurma põhjustajaid. Sellesse sureb enam kui 600 000 inimest igal aastal.

Suurim riskigrupp on ülekaalulised inimesed ja alkohoolikud. See võib mõjutada ka neid, kellel on geneetiline maksahaigus.

Baylori meditsiinikolledži teadlased ei uurinud otseselt ajavööndi vahetuse mõju inimestele. Küll aga on see uuring seotud paljude teiste uuringutega, mis kinnitavad, et uneajaga mängimine tõstab riski haigestuda maksavähki.

«Uuringud on näidanud, et rohkem kui 80 protsendi USA elanike elustiil on selline, mis häirib nende loomulikku ööpäevarütmi,» kommenteeris uuringu üks läbiviijaid Loning Fu. «See on võtnud juba epideemia mõõtmed ka teistes arenenud riikides.»

Briti maksahaigustega inimeste toetusfondi juhi Andrew Langfordi sõnul on tegemist olulise uuringuga maksavähi uurimise valdkonnas. «Maksavähi põhjuseid on võrreldes mõne teise vähkhaigusega võrreldud üsna vähe.»

«Me teame, et ka varasemad uuringud on leidnud, et öösel töötamine ja ärkvel olemine tõstab ainevahetusega seotud haigustesse haigestumise riski,» sõnas Langford. «Nüüd on aga seos ka maksavähiga olemas.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles