Autistlik tüdruk saab abi hobustelt (1)

Heilika Leinus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hobused annavad väikesele Kelli-Lisetele enesekindlust.
Hobused annavad väikesele Kelli-Lisetele enesekindlust. Foto: Panther Media / Scanpix

Novembris lisandus Tartu Ülikooli Kliinikumi Lastefondi toetusesaajate hulka autistlik kaheksaaastane Kelli-Lisete, keda fond aitab ratsutamisteraapia tundide eest tasumisel.

Autism on ravimatu arenguhäire, mis avaldub iseärasustena suhtlemises, käitumises ja kõnes, teatas lastefond. Häire ilmneb väikelapseeas, mõnikord on lapse suhtlemishäired märgatavad juba imikueas, ning see on enamasti eluaegne.

Kelli-Lisetel diagnoositi autism kolmeaastaselt. Häire tõttu on tal raske puue ning ta õpib toimetuleku õppekava järgi. Lapse ema sõnul on tüdruk rõõmsameelne ja sõbralik, kuid sageli rahutu ja läheb kergesti ärevusse.

«Ka keskendumisega on Kelli-Lisetel probleeme, sest ta ei soovi ühe koha peal istuda. Samuti on tema jaoks väga raske sõprade leidmine, kuna tema areng pole eakohane, mistõttu käitumine ei vasta tihtipeale nii-öelda ühiskonnanormidele,» lisas ta.

Samal ajal armastab Kelli-Lisete väga ratsutada ning on juba kaks aastat käinud ratsutamisteraapias. Tüdruku perearst Marin Kraft-Jaaksoo on märganud, et hobustel on Kelli-Lisetele väga positiivne ja rahustav mõju ning ta soovitab teraapiaga jätkata. «Laps on muutunud rahulikumaks ja sihikindlamaks ning suurenenud on ka enesekindlus,» rääkis perearast.

«Teraapiasse minnes on Kelli-Lisete alati väga õnnelik ega ei jõua ta ära oodata, millal kiivri pähe ja hobusega sõitma saab,» kinnitas lapse ema. «Kõrgel hobuse seljas olles on ta alati väga enesekindel ja uhke.»

Ratsutamisteraapia on aga väga kulukas – üks teraapiatund maksab 15 eurot. Kuivõrd Kelli-Lisete vajab teraapiat vähemalt viis korda kuus, tähendab regulaarne ja järjepidev teraapia tema pere jaoks üsna suurt väljaminekut. Seetõttu toetab alates novembrist tüdruku ratsutamisteraapiat lastefond, hüvitades 90 protsenti teraapiatundide maksumusest, mis teeb aastaseks toetussummaks 729 eurot.

Tartu Ülikooli Kliinikumi Lastefond on üks vanimaid ja suuremaid Eesti-üleseid heategevusorganisatsioone, mis on alates 2000. aastast annetajate abiga toetanud erinevatele haiglatele seadmete soetamist ning eriravi või -hooldust vajavaid lapsi ja nende peresid kokku kolme miljoni euroga. Lastefondi vahendusel on võimalik haigeid lapsi aidata hakates püsiannetajaks lastefondi kodulehel. Toetuse taotlemiseks või abivajajatest teada andmiseks palume kirjutada e-mailile info@lastefond.ee.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles