Eesti elanik lasi Moskvas oma keha tuleviku tarbeks külmutada

Hanneli Rudi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Krüogeeniline protseduur USAs.
Krüogeeniline protseduur USAs. Foto: General/Scanpix

Eelmisel nädalal pälvis maailma meedias suurt  tähelepanu vähki põdenud 14-aastane briti tüdruk, kes sai kohtult õiguse enda keha  krüogeeniliseks  külmutamiseks, et tulevikus, kui haigusele on ravi leitud, taas ellu ärgata. Läti meedia kinnitusel on oma keha  lasknud krüogeeniliselt külmutada lasknud ka Eesti elanik.

Krüogeeniliselt  külmutatud kehad lebavad Moskvas ettevõtte KrioRus hoidlas spetsiaalsetes suurt termost meenutavates kapslites ja neid hoitakse vedelas lämmastikus -130 kraadi juures, kirjutab mixnews. Nende seas peaks olema ka Eesti elanik, kes laskis end külmutada 2009. aasta.

Kui Venemaalt pärit inimeste puhul on kirjas ka nende nimi, siis KrioRus kodulehel on «Meie patsientide» kirjas vaid, et tegu on naisega Tallinnast ja keha on külmutatud 6. veebruaril 2009. Lisaks Eesti ja Venemaa kodanikele on oma keha tuleviku tarbeks Moskvas külmutanud ka Austraalia, Iisraeli, Hollandi, Itaalia ja Ukraina kodanikud.

KrioRusi kodulehe andmetel on nende klientide seas ka Eesti elanik.
KrioRusi kodulehe andmetel on nende klientide seas ka Eesti elanik. Foto: Kuvatõmmis kodulehelt

KrioRus juhi Valeri Udalovi sõnul valivad inimesed selle võimaluse ilma meedia tähelepanuta. Pea pooled nende klientidest on surnud vähki. Täiskasvanud inimese krüogeeniline külmutamine maksab Venemaal 34 000 eurot. Aga kliendiga sõlmitakse tähtajatu leping, ehk paremate aegade saabumiseni.  Lisaks inimestele pakub firma võimalust külmutada ka oma lemmikloomi.

KrioRus teatel on neil praegu 51 klienti, kellest ühte hoitakse eraterritooriumil. Lisaks kehale on lastud külmutada ka ainult aju.

Juhul kui patsienti on kajastatud meedias, on firma selle kohta pannud ka info välja. Nii näiteks saab vaadata dokumentaalfilmi, mis algab ja lõppeb nende kliendi Nadežda Sannikovaga. Naise laskis külmutada tema tütar põhjendusega, et armastab oma ema väga ja loodab, et tuleviku meditsiin suudab ta ema terveks ravida. Filmi lõpus nimetab Sannikova oma tütart idioodiks ja kinnitab, et soovib surra.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles