Teadlased: jõuluvana kohta valetamine kahjustab lapsi (1)

Heilika Leinus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Just niisugusena kujutavad paljud lapsed endale ette jõuluvana.
Just niisugusena kujutavad paljud lapsed endale ette jõuluvana. Foto: Panther Media / Scanpix

Kahe Austraalia akadeemiku hinnangul aitavad lastele jõuluvanast rääkivad vanemad kaasa kahjuliku «ülemaailmse kollektiivse vale» levitamisele.

Austraalias asuva New Englandi ülikooli sotsiaalteadlased Kathy McKay ja Christopher Boyle väidavad, et vanemad ei tohiks lastele väita, et jõuluvana on olemas, kirjutab psühhiaatriaajakiri Lancet. Nad põhjendavad oma arvamust sellega, et valetamine ei ole eetiline ja seetõttu ei tohiks ka vanemad lapsi müütidesse uskuma panna.

«Miks peaksid lapsed uskuma oma vanemaid, kes räägivad neile, et kuuma pliidi puudutamisel või tee ületamisel peaks olema ettevaatlik, kui vanemad räägivad neile ka rõõmsast mehest, keda ei piira igale lapsele jõulude ajal kingituste tegemisel aeg ega ruum?» küsivad nad.

Mikroneesias asuval Nauru saarel töötav McKay väidab, et sealsetel lastel on vedanud, et nad ei pea jõuluvanasse uskuma. «Usun, et seda traditsiooni on lihtne muuta, jõuluvana traditsioon on suhteliselt uus. Seal, kus ma praegu õpetan, ei ole paljudel perekondadel jõuluvana. See ei ole osa nende traditsioonist ja nende lapsed on õnnelikud, neil ei ole millestki puudus,» rääkis McKay ajalehele The Daily Telegraph. Tema sõnul ei ole küll oluline jõuluvanast tingimata lahti saada, kuid lastele tuleks ausalt rääkida, miks jõuluvana traditsiooni ülal hoitakse ja miks ei ole valetamine ilus.

Paljud psühholoogid nii siiski ei arva. Näiteks on jõuluvana Austraalia psühholoogi Michel Carr-Greggi sõnul paljude kultuuride oluline osa. «Paljude perede jaoks on õhin, millega jõuluvanale asju jäetakse, ja öösel aknast välja vaatamine lihtsalt armsad traditsioonid,» rääkis ta. «See teeb jõulud maagiliseks ja ükski mu lastest ei ole seetõttu veel traumat saanud. See on osa suureks kasvamisest.»

Eelmisel aastal pidi Austraalia koomik Kitty Flanagan avalikult vabandama pärast seda, kui ta ütles otse eetris, et jõuluvana ei ole olemas. Flanagan tegi nalja, et teadlased, kes uurivad tõsimeeli paksu meest punases kuues, keda pole isegi olemas, peavad tõenäoliselt küll purjus olema. Alles hetk hiljem taipas ta, et kuulajate seas võib olla ka väikeseid lapsi. Hiljem tegi ta isiklikult reisi jõuluvana koju põhjapoolusele, et rahustada saadet vaadates segadusse sattunud lapsi.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles