Haigus, mis võib kiirendada vähi vohamist

Triin Ärm
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Uneapnoega kaasneb norskamine.
Uneapnoega kaasneb norskamine. Foto: Panther Media/Scanpix

Värske uuring tõi välja põhjuse, miks tasuks uneapnoed kindlasti intensiivselt ravida: uneaegsed hingamisprobleemid võivad soodustada kasvaja arengut. 

Sellise järelduseni jõudsid oma uurimistööga Chicago ülikooli ja Barcelona ülikooli teadlased, kirjutab News Max. 

Uneapnoe on une ajal tekkiv hingamishäire, mille ajal hingamisteed ahenevad või sulguvad ning millega tekivad korduvad hingamispausid. Magamise ajal tekib hingamiskatkestus. 

Teadlased jõudsid järeldusele, et ebaregulaarne õhupuudus soodustas uneapnoega inimestel kasvaja arengut, edendades eksosoomide vabastamist. Eksosoomid on väikesed vesiikulid (väikesed põiekesed raku tsütoplasmas), mis transpordivad valke, lipiide, mRNAd ja teisi raku komponente. Uurijad lisasid, et kui eksosoomide arv suureneb ja muutub raku sisu, saavad kasvajad kasvada suuremaks ning minna üle metastaasi. 

Varasemad uurimused on seostanud obstruktiivset uneapnoed suurenenud vähiriski ja suremusega. Sellest parema aimduse saamiseks jälgisid uurijad kasvajaraku arenemist hiirtel. Pooltel uuritud hiirtest olid regulaarsed hingamise mustrid, teistel mõjutati hingamist, et jäljendada uneapnoe seisundit. 

Chicago ülikooli teadlane dr David Gozal tõdes, et eksosoome uuritakse praegu intensiivselt, sest need võivad olla seotud mitmete pahaloomuliste kasvajate protsessidega. Uurija lisas, et lisaks vähirakkude vohamise soodustamisele kiirendasid eksosoomid ka nende rakkude liikumist organismis. 

Uuring avaldati ajakirjas Chest. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles