Värske uuring: kas noorematelt saadud veri päästaks inimesi vananemisest?

Heilika Leinus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Noorema inimese vere süstimisega vananemisest pääsemine jääb siiani ulme valdkonda.
Noorema inimese vere süstimisega vananemisest pääsemine jääb siiani ulme valdkonda. Foto: Panther Media / Scanpix

Kuigi varem närilistega tehtud katsed tundusid näitavat, et noorelt loomalt saadud veri võib vanemate loomade vananemist pidurdada, selgus värskest USA teadlaste uuringust, et imelist noorenemiskuuri vere abil siiski ei saa.

Hiljuti uurisid California ülikooli teadlased, mis juhtub hiirtega, kui ühendada vanema ja noorema hiire veresoonkond, nii et pool kummagi hiire soontest voolavast verest on tema ja pool teise hiire oma, vahendab nature.com. Selgus, et nooremate hiirte tervis halvenes märkimisväärselt, samas kui vanade hiirte tervis paranes vähe.

«Kui vanade hiirte lihased ja koed taastusid protseduuri tulemusel kiiremini ja nende maksas ladestus vähem rasva, siis noorte hiirte koordinatsioon, osavus ja õppimisvõime halvenes oluliselt,» rääkis uuringu kaasautor Irina M. Conboy ERRi teadusportaalile Novaator. Kuna mõju avaldus juba paari päeva jooksul, oletab töörühm, et laastava mõju taga olid vanemate hiirte veres ringlevad kahjulikud ühendid. Vanuritest hiirte puhul nähtud paranemismärgid olid teadlaste hinnangul tingitud pigem nende enda vere lahjenemisest, mitte noorte hiirte vere kasulikust mõjust.

Kuigi närilistega tehtud katsed ei tähenda sugugi, et sama protseduur ka inimestele samamoodi mõjuks, on seni vereülekande abil nooreneda lootnud paljud inimesed, kes mitte ei osale üksnes vabatahtlikult sellistes kliinilistes katsetes, vaid on endas nooremate inimeste vereplasmasüstide ja järgneva uuringu eest välja käima suuri rahasummasid. Näiteks maksab eraettevõtte Ambrosia egiidi all alanud kliinilistes katsetes osalemine 8000 dollarit ja huviliste puuduse üle ettevõte kurta ei saa.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles