Kätte on jõudnud advendiaeg, mil paljud inimesed küpsetavad piparkooke, kuid piparkoogitainast toorelt süüa siiski ei tasu, sest nii võib saada ohtliku haiguse.
Kas piparkoogitaina söömine on ohtlik?
Toores piparkoogitaignast võib saada salmonelloosi või kolibakterid, kirjutab Bild. Salmonella baktereid võib leiduda taina sisse pandavates tooretes kanamunades. Salmonelloos on nakkushaigus, millega kaasnevad kõhulahtisus, palavik, oksendamine ja kõhukrambid.
Kui salmonelloosist ja toorestest munadest on avalikkuses palju juttu olnud, siis seda, et jahust võib saada ka kolibakterid, teab vähem inimesi. Jahu teraviljast valmistamisel ei toimu ühtegi baktereid hävitavad protsessi. Seetõttu võib jahu sisse teraviljapõllul uidanud loomade väljaheidete kaudu sattuda kolibaktereid, mis võivad põhjustada kõhulahtisust, kõhukrampe ja kahjustada neere.
Peale nende tõsiste ohtude võib suure koguse piparkoogitaigna söömine ka lihtsalt päeva rikkuda. Pärm ja küpsetuspulber panevad piparkoogid paisuma ja teevad need pärast küpsetamist mõnusaks õhuliseks. Kui see paisumine aga kõhus toimuma hakkab, siis on tagajärjeks tunde kestvad kõhuvalud ja gaasid.