Äge neeruvaagnapõletik võib olla eluohtlik

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Neeruvaagnapõletikku tasub suhtuda tõsiselt.
Neeruvaagnapõletikku tasub suhtuda tõsiselt. Foto: Panther Media/Scanpix

Neeruvaagnapõletiku tüsistusena võib tekkida neeru armistumine ja krooniline neeruhaigus ning äge põletikureaktsioon võib viia ka sepsiseni, olles nii eluohtlik.

Äge kuseteede infektsioon on sage haigus – hinnanguliselt on näiteks Ameerika Ühendriikides ligikaudu paar miljonit haigusjuhtu aastas ja ägedat neeruvaagnapõletikku diagnoositakse neist umbes 250 000 korral, kirjutab Med24.

Hinnanguline esinemissagedus on 20–80 haigusjuhtu 10 000 inimese kohta aastas, 15–17 juhtu 10 000 naispatsiendi ning 3–4 juhtu 10 000 meespatsiendi kohta.

Kõige sagedasem uroinfektsiooni tekitaja on Escherchia coli, mida leitakse 80%-l ambulatoorsetest ning umbes 50%-l haiglatekkestest haigusjuhtudest.

Kerge ja mõõduka raskusega püelonefriidi ehk neeruvaagnapõletiku korral on vajalik suukaudne antibakteriaalne ravi. Komplitseerimata infektsioonide korral on suukaudne ravi piisavalt tulemuslik.

Loe pikemalt Med24.ee-st.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles