Navitrolla hoiab tervist vanaema gripiteega

Siiri Erala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Võrumaalt pärit kunstnik Navitrolla valmistab oma vanaema retsepti järgi taimeteed.
Võrumaalt pärit kunstnik Navitrolla valmistab oma vanaema retsepti järgi taimeteed. Foto: Toomas Huik

Kunstnik Navitrollal ei õnnestunud lapsepõlves grippi jääda ka kõige suurema tahtmise korral ja selle üheks põhjuseks võib olla tema vanaema gripitee.

Võrumaalt pärit Navitrolla (40) sõnul oli tema vanaema tõsine teadjanaine ja gripitee retsepti on nende peres põlvest põlve edasi antud. Kokku tuleb segada piparmünt, kummel ja üsna ootamatu komponendina ka köömned.

Kui palju üht või teist tee sisse panna, kunstnik ei täpsustanud ega soovinudki seda teha. «Minu vanaema tegi nii, et käpaga ühest ja käpaga teisest,» sõnas ta.

Omalt poolt on Navitrolla retsepti veidi täiendanud ja lisab teesegusse ingveriviile. See teeb seest soojaks, ergutab ja annab hea maitse. Ingverileotist joob mees ka maalimise ajal.

Vanaema gripiteed sobib tarvitada nii soojalt kui ka külmalt ning parema maitseelamuse saamiseks sobivad tee sisse astelpajumesi ja sidruniviilud.

Kunstnik usub, et haigestumise vastu aitab ravimtaimede võlujõud ja seigake tema lapsepõlvest näib seda ka kinnitavat. «Koolis oli tulemas matemaatika kontrolltöö ja ma otsustasin põdeda grippi,» alustas Navitrolla meenutust koolipõlvest.

Koolihirmust aetuna käis ta pooleteise kilomeetri kaugusel posti järel, maas lumi ja jalad paljad, sõi soola, ajas end higiseks ja läks leemendava nahaga õue. «Olin kindel, et jään haigeks, sest enesetunne oli soola söömisest ja külmetamisest üsna kehv, aga ei jäänud,» rääkis ta.

Apteekrite sõnul on eestlaste seas taimede võluväesse uskujaid üsna palju. Ravimteed ning praegusel ajal eriti gripi-, palaviku- ja külmetusesegud on minev kaup.

Tallinnas Narva maanteel asuva Apteek 1 proviisor Liia Saava märkis, et pikemaks ajaks pole ravimtaimede riiulid neil tühjaks jäänud, sest kaupa tuuakse iga päev, kuid on juhtunud, et mõni ürt saab päeva lõpuks siiski otsa.

Saava sõnul ei saa päris gripi puhul ainult taimeteele lootma jääda, pigem on taimetee abistav ja inimese enesetunnet parandav vahend. Kui apteegis müüdavate taimede ja muude käsiravimite abiga haigus viie päevaga taanduma ei hakka, tuleb ikkagi arsti poole pöörduda.

Perearstikeskuse Sinu Arst perearst Katrin Parts julgustas samuti järsult alanud, kõrge palaviku, pea- ja liigesevalude ning tugeva köhaga haiguse puhul arsti poole pöörduma. Kui selgub, et tegemist on gripiviirusega, on selle raviks spetsiaalsed viirusvastased ravimid.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles