Geeniavastus võib tuua täiesti uue diabeediravi

Heilika Leinus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tõhusam diabeediravi parandaks väga paljude inimeste tervist.
Tõhusam diabeediravi parandaks väga paljude inimeste tervist. Foto: Panther Media / Scanpix

Suurbritannia teadlased on avastanud geeni, mis aitab kaasa II tüüpi diabeedi väljakujunemist soodustavate insuliini tootvate rakkude hävitamisele pankreases.

Ajakirjas Cell Death and Disease avaldatud artiklis kirjeldavad Suurbritannias asuva Nottingham Trenti ülikooli teadlased, kuidas geeni TNFR5 blokeerimine peatas hävitamisprotsessi, vahendab Terviseuudised. See avastus võib uuringut juhtinud dr Mark Turnei sõnul viia uute II tüüpi diabeedi ravimeetodite väljatöötamiseni.

Teadlaste sõnul on kindlaks tehtud, et pikaajaline kõrge rasva- ja suhkrusisaldusega toiduainete tarbimine võib soodustada beetarakkude hävimist II tüüpi diabeediga inimestel, kuid selle protsessi alusmehhanismid on seni olnud ebaselged.

Mikrokiibianalüüsi abil uurisid teadlased rohkem kui 31 000 pankreasega seonduvat geeni, püüdes kindlaks teha, millised neist olid kõige tundlikumad glükoosi ja rasvhapete suhtes, mis pärinevad kõrge rasva- ja suhkrusisaldusega toiduainetest. Teadlased leidsid, et geeni TNFR5 liigtootmine reaktsioonina kõrgele rasva- ja suhkrutasemele põhjustas beetarakkude hävimist.

Teadlaste sõnul lubavad need tulemused arvata, et II tüüpi diabeediga inimestel (eriti neil, kellel on nõrk kontroll vere glükoositaseme üle või kellel on haigus diagnoosimata) on TNFR5 geeni liigtootmine tõenäolisem.

Laboratoorsetes katsetes leidsid teadlased, et TNFR5 blokeerimine glükoosi ja rasvhapete mõjuga kokku puutunud beetarakkudes peatas nende rakkude hävimise. See annab lootust, et peagi leitakse II tüüpi suhkurtõvele senisest palju tõhusam ravi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles