Päevatoimetaja:
Marilin Vikat

Kiudained pikendavad elu

Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Toimetaja: Inna-Katrin Hein
Copy
Kiudained pikendavad elu
Kiudained pikendavad elu Foto: SCANPIX

Toitumisasjatundjad soovitavad süüa kiudaineid, kuna need parandavad seedimist.

Uus uuring näitas, et kiudained võivad ka eluiga pikendada, vahendab Helsingin Sanomat väljaannet Archives of Internal Medicine.

Tervisele on eriti soodsad täisteraviljas leiduvad kiudained.

USA rahvusliku vähiinstituudi teadlased töötasid läbi 1990. aastatel tehtud uuringud, milles käsitleti kiudainete mõju.

Neis uuriti 500 000 ameeriklase toitumist ja eluviise. Üheksa aasta pikkuse uuringu jooksul suri jälgitud katsealustest 20 126 meest ja 11 330 naist.

Tulemused näitasid, et need, kelle menüü sisaldas suures koguses kiudaineid, elasid kauem.

Rühmas, mille liikmed tarbisid enim kiudaineid, oli suremus 22 protsenti väiksem, võrreldes rühmaga, mille liikmed kiudaineid minimaalselt said.

Kiudained aitasid elu pikendada, kuid samas ka kahandasid südame- ja hingamishaigustesse suremist. Meestel vähendasid kiudained vähi teket, naiste puhul seda ei täheldatud.

Teadlased vaatlesid erinevate kiudainete mõju, kuid kõige tervislikumaks osutusid täisteraviljas leiduvad kiudained.

Arstide sõnul peab täiskasvanu päevas tarbima 25 – 35 grammi kiudaineid.

Kiudaineid leidub täisteratoodetes, puu- ja köögiviljades ning kaunviljades.

Tagasi üles