Vähk, mille riski tõstab alkohol

Triin Ärm
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Valge vein.
Valge vein. Foto: PantherMedia / Scanpix

Värske uuringu järgi tõstab alkohol  melanoomi esinemise riski. 

Kõige rohkem suurendas riski valge vein, kirjutab News Max. 

Ameerikas asuva Browni ülikooli teadlased tõid oma uurimistöös välja, et alkoholitarbimine suurendas melanoomi esinemise tõenäosust 14 protsenti ning iga väike klaas valget veini tõstis seda riski veel 13 protsenti. 

Teadustöös kasutati uuringuid, milles jälgiti enam kui 210 000 mehe ja naise andmeid keskmiselt 18 aasta jooksul. Uuriti nende söömis- ja joomisharjumuste kohta. 

Kuigi enam kui 85 protsenti melanoomidest tekib päikese käes viibimise tõttu, on suurenenud valge veini põhjustatud melanoomide esinemine keha neil osadel, mis üldiselt päikese käes ei ole. 

Teadlased ei oska öelda, mis põhjusel valge vein melanoomiriski suurendab. Nad on pakkunud välja, et tegemist võib olla nii punases kui ka valges veinis sisalduvate atseetaldehüüdidega. Punases veinis leidub aga lisaks ka antioksüdante, mis võivad atseetaldehüüdide halba mõju tasakaalustada. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles