Seitse ohtu, mis võivad viia ränga südamehaiguseni

Heilika Leinus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eestis sureb kõige rohkem inimesi südamehaiguste tagajärjel.
Eestis sureb kõige rohkem inimesi südamehaiguste tagajärjel. Foto: Panther Media / Scanpix

Selleks, et südameoperatsiooni vältida, tuleks teada, missugused ohud ähvardavad südant kõige enam, et neist hoiduda.

Süda on ligikaudu 300-grammine elund, mis pumpab verd kogu kehasse, kirjutab Bild. Kui süda rütmist välja läheb, on see inimesele äärmiselt ohtlik. Südame-veresoonkonna haigused on nii Eestis kui ka paljudes teistes arenenud riikides surmapõhjus number üks. Kuigi südamehaiguste tekkel mängivad rolli vanus, sugu ja geenid, varitseb südant ka palju ohtusid, mida on tavaliselt võimalik vältida. 

1. Alkohol

Kui klaasike punast veini õhtusöögi juurde võib südamele isegi kasulik olla, siis alkoholi pidev suurtes kogustes tarbimine tõstab märkimisväärselt kõrgvererõhutõve riski.

2. Kõrgvererõhutõbi

Liiga kõrge vererõhk koormab südant. Selle tagajärjel muutuvad veresoonte seinad jäigemaks ja südamelihas paksemaks. Seetõttu tuleb kõrgvererõhutõbe ravida.

3. Stress

Inimestel, kelle elus on pidevalt palju stressi, on suurem oht haigestuda kõrgvererõhutõppe. Pidev kurnatus ja magamatus võivad samuti südant kahjustada.

4. Suitsetamine

Pidev suitsu tõmbamine ahendab veresooni ja tõstab südameinfarkti riski.

5. Ülekaal

Kui väike ülekaal südamele väga ohtlik ei ole, siis rasvumine koormab südant ja võib põhjustada raskeid südamehaigusi. Meestele muutub ülekaal ohtlikuks siis, kui nende talje ümbermõõt on vähemalt 94 cm. Naiste talje võiks südame ülekoormamise vältimiseks jääda all 80 cm.

6. Liiga kõrge kolesteroolitase

Kui veres on liiga palju kolesterooli, siis võib see hakata veresoonte seintel ladestuma ja neid kahjustama. Eriti ohtlik on liiga kõrge LDLi ehk «halva kolesterooli» tase.

7. Diabeet

See haigus kahjustab veresooni. Diabeeti põdevatel inimestel on tunduvalt kõrgem oht saada südameinfarkt. Naistel on see risk kuus ja meestel neli korda suurem. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles