Depressiooni ja rasedusdiabeedi vahel leiti seos

Triin Ärm
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rasedus.
Rasedus. Foto: Panther Media/Scanpix

USA riikliku terviseinstituudi hiljutises uuringus leiti seos raseduse algfaasis esineva depressiooni ja hilisema rasedusdiabeedi väljakujunemise vahel.

Lisaks tegid teadlased kindlaks, et rasedusdiabeet oli seotud suurema sünnitusjärgse depressiooni väljakujunemise riskiga, kirjutab Terviseuudised.

Rasedusdiabeet on diabeedi tüüp, mis esineb rasedatel naistel; see võib tekkida ka naistel, kellel pole kunagi varem diabeeti esinenud, ning see võib põhjustada probleeme nii ema kui ka lapse jaoks.

Tavaliselt tekib rasedusdiabeet 24. rasedusnädala paiku ja seda esineb 9,2 protsendil kõikidest rasedustest. Vaatamata sellisele levikule on selle haiguse osas veel palju ebaselgust. Rasedusdiabeedi korral teeb pankreas kõvasti tööd, et toota insuliini, kuid insuliin ei suuda sellest hoolimata vere glükoositaset alandada. Veres ringlev liigne glükoos tungib läbi platsenta, põhjustades glükoositaseme suurenemist lapsel.

Selle tulemusena hakkab lapse pankreas omakorda liigsel määral insuliini tootma ning kuna organism saab vajalikust rohkem energiat, ladestub see rasvana. See võib põhjustada makrosoomiat ehk loote rasvumist, mis tekitab samuti terviseprobleeme. Samuti võib lapsel kõrgema insuliinitaseme tõttu olla sündimisel glükoositase ebatavaliselt madal; täiendavaks riskiks on hingamisprobleemid. Vanemaks saades võib sellistel lastel kujuneda suurema tõenäosusega välja ülekaalulisus või II tüüpi diabeet.

Loe pikemalt Terviseuudistest.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles