Kalda: perearstile peaks jääma valikuvõimalus

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pildil perearstide seltsi juht Ruth Kalda.
Pildil perearstide seltsi juht Ruth Kalda. Foto: Lauri Kulpsoo

Perearstide seltsi üks eestvedajaid Ruth Kalda ütles, et näeb perearstindusel Eestis tulevikku nii kohaliku omavalitsuse tiiva all kui iseseisva ettevõtlusena.


«Riigi poolt on võimalus tegutseda perearstil munitsipaalarstina loodud ja teatud juhtudel kindlasti õigustab ennast. Näiteks Rannus on perearst kohaliku omavalitsuse palgal ja see on seal hea lahendus,» ütles Kalda. Võimalus munitsipaalperearstikeskuste loomiseks tehti tema sõnul seetõttu, et taheti, et kohalik võim tervishoidu rohkem panustaks.

Kalda sõnul ei peaks aga see süsteem juba olemasolevat asendama, vaid need võiksid toimida kõrvuti. Munitsipaalomandus sobib tema sõnul rohkem väikestes kohtadeś, kus ravikindlustatuid vähem ja pearahaga raske hakkama saada. Mingil juhul ei tohiks seda jõuga peale suruma hakata.

Küsimusele, miks peaks arst tegelema oma kutsetölöl kõrvalt äriühingu juhtimisega, vastas Kalda, et ega see perearstikeskuse juhtimine nii keeruline ka ole. Ta tõdes, et ettevõtlusega kaasnevad teatud riskid, kuid see annab ka perearstile suurema vabaduse otsuste langetamisel.

Dividendide väljavõtmise kohta ütles Kalda, et see on seadusega lubatud. Tema isiklikult möödunud aasta eest omanikutulu ei saa, kuna oli raske aasta. Eelmisel aastal välja võetud dividendid investeeris ta aga enda väitel perearstikeskusse tagasi.

Kalda sõnul on Soomes ja Rootsis perearstid praegu küll kohalike omavalitsuste palgal, kuid sealgi plaanitakse muutusi ja kavas on hakata selleski valdkonnas ettevõtlust lubama.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles