Laste tervisekontrolli korraldust uuendatakse tuleva aasta lõpuks

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hambaravi
Hambaravi Foto: PantherMedia / Scanpix

Sotsiaalministeeriumi juures moodustatud töögrupp kaasajastab laste ennetavate tervisekontrollide juhendi 2017. aasta lõpuks.

«Töögrupp otsustas kaasajastada kogu juhendi täismahus. Seega lõplikult kasutusvalmis saab kuni 18-aastaste laste ennetavate tervisekontrollide juhend järgmise aasta lõpuks,» ütles ministeeriumi pressiesindaja Karel Hanni BNS-ile.

Töörühm kogunes esimest korda sotsiaalministeeriumis juba tänavu 28. jaanuaril ja siis arutati laste tervise ennetuse ja jälgimise metoodikat ning plaaniti otsida vastsündinute esmaseks haiglajärgseks tervisekontrolliks Eesti tervishoiusüsteemi sobivat lahendust. Esialgselt kavandati see valmis saada hiljemalt 2016. aasta lõpuks.

«Tavaline ja kehtivale käsiraamatule vastav ravi- või käsitlusjuhendi koostamise aeg ongi poolteist kuni kaks aastat,» lisas Hanni. «Kiiremini oleks saanud fokusseerida ainult mingile kindlale osale nagu näiteks imikud või väikelapsed, kuid seda ei peetud mõistlikuks,» selgitas sotsiaalministeeriumi pressiesindaja.

«Oleme võtnud tänavu teemaks laste ennetavate tervisekontrollide valdkonna korrastamise, kaasajastades selleks ka kuni 18-aastaste laste tervisekontrolli juhendit. Üks eesmärke on tuginedes rahvusvahelisele kogemusele leida Eestile sobiv optimaalne lahendus vastsündinute esmaseks tervisekontrolliks,» ütles sotsiaalministeeriumi tervishoiuvõrgu juht Heli Paluste aasta algul BNS-ile. «Palju räägitud koduvisiit, mis on üks võimalik sekkumise viise vastsündinute tervise tagamiseks, on osa juhendist ning käsitleme ka seda tõenduspõhisusest lähtuvalt, et leppida kokku Eesti oludesse sobiv korraldus.» 

Laste tervisekontrolli juhendi kaasajastamiseks on kokku kutsutud töörühm, kuhu on kaasatud Eesti Psühholoogide Liit, Eesti Perinatoloogia Selts, Eesti Lastearstide Selts, Eesti Perearstide Selts, Eesti Ämmaemandate Ühing, Eesti Õdede Liidu pereõdede seltsing, Eesti Õdede Liidu lasteõdede seltsing, Eesti Pereõdede Ühing, Eesti Sotsiaaltöö Assotsiatsioon, Eesti Logopeedide Ühing, Eesti Haigekassa ja Eesti Vanemluse Ümarlaud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles