Südameprobleeme seostatakse kõrgema enesetapuriskiga

Triin Ärm
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Südameprobleemidest kuuldes võib inimesel tekkida masendus ning teda tasub toetada.
Südameprobleemidest kuuldes võib inimesel tekkida masendus ning teda tasub toetada. Foto: PantherMedia / Scanpix

Värske uuringu järgi võib koronaarsündroomiga inimestel võib olla suurem risk suitsiidideks, seda eriti kuus kuud pärast diagnoosi saamist.

Ägeda koronaarsündroomi korral on tekkinud südame pärgarterites verevarustuse häire, mille tõttu on tekkinud või tekkimas südamelihase kahjustus. Varasemalt on leitud seos selle haiguse ning depressiooni, kehvema tervise ja surma vahel, kirjutab Reuters.

Teadustöös uuris dr Chao-Han Liu koos kolleegidega vähemalt 35-aastaseid inimesi. Katsealustest 41 050 inimest võttis endale elu, 164 200 inimest ei teinud seda.

Suitsiidi teinud inimeste grupis esines ägedat koronaarsündroomi 2,5 protsendil osalejatest, kontrollgrupis aga 1,5 protsendil.

Pärast teiste suitsiidi mõjutavate tegurite, näiteks vaimse tervise probleemide, uurimist, selgus, et koronaarsündroomi põdeval inimesel oli siiski 15 protsenti suurem tõenäosus ise oma elu lõpetamiseks.

Suurenenud enesetapurisk püsis keskmiselt neli aastat ning oli eriti kõrge, kui südamehaigel esinesid tervisega seotud hirmud. Neil inimestel oli suitsiidirisk kolm korda kõrgem kuus kuud pärast diagnoosi saamist. Suitsiidiriski tõenäosus suurenes ka vanemaks saades ning sõltus ka arsti juures käimise tihedusest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles