Südamehaiged lapsed ja nende pered saavad võimaluse kohtumiseks

Heilika Leinus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Panther Media / Scanpix

18. detsembril korraldab Eesti südamelaste tugiühing südamehaigetele lastele ja nende peredele suhtluspäeva, mis toimub Eesti rahva muuseumis.

Kohtumise eesmärk on pakkuda südamerikkega lastele ja nende vanematele võimalust kogemusi jagada, üheskoos aega veeta ning kontakte vahetada, teatas lastefond.

«Samade muredega perede nägemine ja edulood annavad südamehaigeid lapsi kasvatavatele peredele elujõudu,» rääkis sündmuse peakorraldaja, ühingu liige Eva Harak. 2015. aasta augustis korraldas ühing südamelastele ja nende peredele kolmepäevase kommunikatsioonilaagri Rõuges, mille järel liitus MTÜga 51 uut liiget. Haraku sõnul ilmneski just toonases laagris, et kõige suurem puudus on neil peredel omavahelisest suhtlemisest, kogemuste vahetamisest ja üheskoos veedetud hetkedest.

«Suur osa kommunikatsioonilaagrites läbiviidavatel koolitustel ja treeningutel omandatust on osutunud nii südamelastele kui ka nende vanematele asendamatuks teadmiseks. Samas on paraku ka kurvastavalt tihti ilmnenud, et nii mitmedki potentsiaalsed ja kõrgelt motiveeritud kommunikatsioonilaagris osalevad pered ei saa majanduslikel põhjustel selles osaleda,» ütles Harak.

Ta selgitas, et kogu pere transpordi-, ööbimis-, toitlustus- ja koolituskulud on osutunud Eesti perede majanduslikku toimetulekut silmas pidades liiga kõrgeks. Eriti arvestades, et südamehaiget last kasvatavatel peredel on lapse haigusest johtuvalt keskmise perega võrreldes niigi oluliselt keerulisem perekonna eelarvet tasakaalus hoida.

Seetõttu otsustas kaasasündinud südamerikkega lapsi ja nende vanemaid koondav Eesti südamelaste tugiühing  toetajate abiga korraldada ühepäevane kohtumine. Nii muutub sündmusel osalemine võimalikuks ka neile, kellele laagris osalemine üle jõu käib. Kommunikatsioonipäevale oodatakse 70 osalejat üle Eesti ning päevakavas on noorte muusikute kontsert, ühingu visiitkaartide meisterdamise töötuba, maiustuste jagamine lastele, ühine fotode vaatamine ning muuseumiekskursioon. Tartu Ülikooli Kliinikumi Lastefond toetab kohtumist 1800 euroga., millest 800 eurot annetas juuksurisalong M Room.

Lastefondi toetusjuht Eveli Ilves peab raskelt haigete laste ja nende perede ühisürituste toetamist väga oluliseks. «Oma töös oleme saanud tihti tagasisidet, et kõige raskem on peredel oma murekoormaga üksi toime tulla ning tuntakse puudust suhtlemisest saatusekaaslastega,» tõdes ta. «Lisaks väga praktilistest teadmistest, mida sama kogemusega inimesed oskavad jagada. Seetõttu toetab Lastefond selliseid ettevõtmisi meeleldi.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles