Silmahaigused ohustavad ka noori

Triin Ärm
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Silmade puhul tasub reageerida järsku tekkinud muutustele.
Silmade puhul tasub reageerida järsku tekkinud muutustele. Foto: Panther Media/Scanpix

Vananemine suurendab silmahaigustesse jäämise riski, mille tagajärjel võib kaotada nägemise ehkki oht on ka noortel.

On mitmeid ohumärke, mida tasub teada ja jälgida, kirjutab Terviseuudised. Et pöördumatuid silmahaigusi võimalikult vara märgata, on soovitav  lasta silmi kontrollida vähemalt iga kahe aasta tagant, kui ei ole määratud teisiti. Ent esineb ka ootamatuid olukordi, kus kiirus on määrav. Üldreegel on see, et kui midagi on tekkinud järsku, tuleb ka kohe pöörduda arstile, ei saa viivitada.

Näiteks peaks Tallinna tervishoiu kõrgkooli õppejõu MSc Merle Väljari sõnul pöörduma kiirelt silmaarsti poole, kui näiteks esineb täpikeste ja kübemete rohke tõus nägemisväljas - võrkkesta irdumine. «Võrkkesta irdumise puhul on inimesel tunne, nagu tume kardin tõmmatakse silma ette, mis ei lähe eest ära,» selgitas Väljari. Ta lisas, et silmaarstil on ajaaken võrkkesta ühendada vaid mõne tunni jooksul, seega on sellega väga kiire. Klaaskeha irdumise korral tekivad silmade ette samuti kübemed ja täpikesed, näiteks üks-kaks, kuid see ei ole meditsiiniline hädaolukord.

Kiire abi on vajalik ka siis, kui tekib järsk silmavalu, silm on punane, inimene on uimane ja oksendab. «See on äkiline suletud nurgaga glaukoom, kus jälle kiire abi on vajalik. Selline olukord võib põhjustada nägemisnärvi kahjustuse ja kohene ravi on vajalik, et hoida ära jäädav nägemiskaotus,» rääkis Väljari.

Erinevate silmahaiguste kohta loe pikemalt Terviseuudistest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles