Vererõhuravim võib aidata vähi vastu

Heilika Leinus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kui vererõhuravimid vähi vastu aitavad, siis võib see tähendada, et uus ravi leitakse suhteliselt väikese rahaga.
Kui vererõhuravimid vähi vastu aitavad, siis võib see tähendada, et uus ravi leitakse suhteliselt väikese rahaga. Foto: Jeremy Maude / Picture Alliance / Moodboard

Kui seni on arvatud, et vererõhuravimitega saab ravida erektsioonihäireid ja migreeni, siis nüüd arvavad teadlased, et nendest võib olla abi ka vähi vastu.

Soomes asuva Turu ülikooli teadlaste uuringust selgub, et vererõhuravimitena laialt kasutatavad  kaltsiumantagonistid võivad takistada vähirakkude vohamist, vahendab Yle Uutiset. Sellele tulemusele jõudsid Soome teaduste akadeemia uurija Johanna Ivaska ja tema kolleeg Guillaume Jacquemet nelja-aastase põhjaliku uurimistöö tulemusel. 

Teadlased avastasid mõne aasta eest, et eriti agressiivsed vähivormid levivad valgu abil mida kutsutakse nimetustega müosiin X ja müosiin 10. Piltlikult öeldes võivad proteiinikiududel olla «konksukesed» või «kleepivad sõrmed,» mis võimaldavad vähirakkudel areneda ja kaltsiumantagonistid ründavad just neid rakke. Jacquemeti sõnul oli avastus väga üllatav.

Ivaska sõnul on töö tulemused eriti lootustandvad just seetõttu, et tervendav mõju avastati juba olemasoleval ravimil, samas kui uute ravimite väljatöötamine on väga kallis ja aeganõudev.

Kaltsiumantagoniste kasutatakse peamiselt siis, kui inimesel on kõrge vererõhk, valu rinnus või Raynaud' sündroomi nimeline haigus.

Praegu tehakse uurimistöö tulemuste kontrollimiseks loomkatseid. Kui need kaltsiumantagonistide mõju vähile kinnitavad, siis võib Jacquemeti sõnul inimestega tehtavat kliinilist uuringut oodata juba lähiaastail. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles