Igatalvine tüütu viirus läheneb Eestile

Hanneli Rudi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kõhulahtisus on rotaviiruse üks põhisümptomeid.
Kõhulahtisus on rotaviiruse üks põhisümptomeid. Foto: SCANPIX

Lisaks teada-tuntud gripile liiguvad talvel ringi ka teised kurnavad tõved nagu rota- ja noroviirus. Viimasel ajal on Lätis aina enam tulnud teateid rotaviirusesse jäänute kohta.

Kõhulahtisus, oksendamine, väsimus, külmavärinad, palavik on need sümptomid, mille abil rotaviiruse kergesti ära tunneb, kirjutab Tvnet. Viimastel aastatel on rotaviirusesse jäämine Lätis märgatavalt kasvanud – 180 juhtu kuus.

«Rotaviirusega läheb meil olukord järjest paremaks, mis tähendab, et haigestumine väheneb pidevalt,» rääkis terviseameti pressiesindaja Iiris Saluri. Seda tänu sellele, et 2014. aasta 1. juulist lisati riiklikku immuniseerimiskavasse väikelaste vaktsineerimine rotaviirusnakkuse vastu.

Rotaviirus põhjustab peensoole põletikku (enteriiti), mis avaldub kõhulahtisuse, oksendamise ja palavikuna. Viirus on väga nakkav, levib haige väljaheidetega saastunud käte vahendusel. Selline väljaheide võib olla nakkav kuni kaks nädalat.

Pärast vaktsineerimise alustamist vähenes haigestunute arv  alla üheaastastel  ligi 73 protsenti, alla viieaastastel – ligi 40 protsenti ja kõikides vanuserühmades – kolmandiku võrra. Haiglase viidud imikute arv vähenes kaks kolmandikku, alla viieaastastel ligi kolmandiku ja kõigis vanuserühmades ligi neljandiku võrra. Ravikulud vähenesid alla üheaastastel ligi 68 protsenti, alla viieaastastel – ligi 29 protsenti ja kõikides vanuserühmades pea neljandiku võrra.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles