Viirustel tasub naisi hellemalt kohelda

Triin Ärm
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Viirus võib välja lüüa ootamatult.
Viirus võib välja lüüa ootamatult. Foto: Panther Media/Scanpix

Uus analüüs viitab, et osa haigustekitajatest on kohastunud laiema leviku huvides tekitama naistel leebemaid sümptomeid, parandades sellega oma väljavaateid nakatada raseduse või imikute rinnaga toitmise ajal nende järeltulijaid.

Mehed ja naised põevad haigusi erinevalt, kirjutab ERR Novaator. «Enamasti on see kantud nende füsioloogiliste iseärasuste arvele, kuid ilmselt tuleks vaadata veidi kaugemale, erisused võivad lähtuda osaliselt haigustekitajatest endast,» märkis Vincent Jansen Londoni ülikooli Kuninglikust Holloway kolledžist. Näiteks on juba ammu teada, et inimeste papilloomiviirusesse nakatunud meestel haigestuvad viiruse tõttu viis korda sagedamini vähki.

«Kipume aeg-ajalt unustama, et looduslikule valikule ei allu vaid bakterid ja hulkraksed nagu inimene, vaid ka viirused,» ütles professor ja lisas, et kui käitumise keerukamaks muutumine aitab neil kergemini levida ja parandab nende kohasust, tasub see alati ära.

Loe pikemalt ERR Novaatorist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles