Demograaf: ennetustegevus algab sünnihetkest

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Beebi.
Beebi. Foto: SCANPIX

Tallinna Ülikooli demograafi Luule Sakkeuse sõnul algab ennetustegevus juba sünnist, näiteks emade suremuse vähendamisest sünnitusel ja pärast seda.


Demograafi sõnul on meie sündimus erinenud Euroopa teistest riikidest oma suuremate võngete poolest. Euroopat üldiselt iseloomustab sündimuse languse pikaajaline trend. Eestis on sündimuse langus olnud madalam.

Meil sünnitatakse aga 5-6 aastatnooremalt kui mujal Euroopas ja sellega kaasnevad demograafi hinnangul probleemid, millele peaks tähelepanu pöörama.

«Emade suremus on meil alahinnatud. 2009. aastal neid sünnitusel küll ametlikult ei olnud, aga kuni imiku aastaseks saamiseni suri 4 ema, mis on liiga suur arv,» hindas Sakkeus.

Ta lisas, et Eestis avaldub tänaseni sotsiaalse stressi mõju, eriti meeste puhul, kes on seetõttu ka haigemad. Nüüd jõuavad vanuri ikka naised, kes on hakanud elama ebetervislikult ja see lähendab neid haigestumuse poolest meestele.

Oleme jõudmas faasi, mida nimetatakse ühiskonna vananemiseks. See on pöördumatu protsess, millega tuleb lihtsalt toime tulla. Sellega seoses kasvab aga hoolduskoormus. Elame üha rohkem ja rohkem üksi ja peame suutma üksi hakkama saada. Sellega peab arvestama ka riigi tervisekorraldus, leidis demograaf.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles