Eesti arstitudengid taunivad haiglate ründamist kriisikolletes

Triin Ärm
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Süürias rünnati näiteks kiirabiautosid.
Süürias rünnati näiteks kiirabiautosid. Foto: Panhter Media

Eesti Arstiteadusüliõpilaste Selts (EAÜS) mõistis oma pöördumises hukka haiglate ja meditsiinitöötajate ründamise kriisikolletes, viidates praegu Süürias toimuvale.

See, et Süüria valitsusväed eile Aleppost lahkuvate kiirabiautode vastu tule avasid, on vaid üks näide kõigist rünnakutest, mis on suunatud meditsiiniasutuste ja -töötajate vastu, teatas EAÜS täna avaldatud pöördumises.

Paljudes maailma juhtivates riikides ja organisatsioonides ollakse seisukohal, et haiglate ja meditsiinitöötajate ründamist ei tohi aktsepteerida. Kui lubame rünnakute toimumist, ilma et sellele järgneks avalikku debatti ja karistusi, kiidame heaks inimsusevastased- ja sõjakuriteod. EAÜS kinnitab oma tugevat vastuseisu rahvusvahelise humanitaarõiguse rikkumisele ning meditsiiniasutuste, -töötajate ja -süsteemi ründamisele, öeldakse EAÜS-i pöördumises.

Selts kutsub tervishoiuteenuste, meditsiinitöötajate ja patsientide kaitse tagamiseks rakendama meetmeid erinevatel rahvusvahelistel ja ühiskondlikel tasanditel.

Nii soovib EAÜS, et ÜRO ja teised rahvusvahelised ühendused karistaks humanitaarõiguste rikkumisi ning teeks kõik endast oleneva, et rikkumisi ära hoida. Samuti peavad riigid tunnistama mistahes viisil tehtud rünnakuid tervise sektorile rahvusvahelise humanitaarõiguse rikkumiseks.

Selts hinnagul peaks rahvusvahelise ja riikliku meedia kui ka sotsiaalmeedia kaudu mõistetama hukka meditsiiniasutuste ja -töötajate vastased rünnakud. Meedia ülesandeks on pöörata probleemidele tähelepanu, levitada vastavasisulist õiget informatsiooni ning selle kaudu tõsta laiema avalikkuse teadlikkust.

Veel soovitakse, et igaüks austab ja toetab arstide õigust ning kohustust aidata kõiki inimesi, olenemata nende vanusest, soost, haigusest, uskumustest, rassist, etnilisest päritolust, rahvusest, poliitilistest vaadetest, seksuaalsest orientatsioonist, sotsiaalsest positsioonist ühiskonnas.

Samuti soovib EAÜS, et meditsiinitöötajad ja -tudengid teadvustaks probleemi olemust ning aitaks seda kajastada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles