Naine sai lapsepõlves külmutatud munasarja abil viljakuse tagasi

Heilika Leinus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tänu viljakuse taastamisele sai Matrooshi poja.
Tänu viljakuse taastamisele sai Matrooshi poja. Foto: Nataliya Hora / Panther Media / Scanpix

24-aastane dubailanna on teadaolevalt esimene naine maailmas, kes on saanud lapse tänu enne teismeiga külmutatud munasarjale.

«See on nagu ime,» rääkis Londonis Portlandi haiglas lapse ilmale toonud Moaza Al Matrooshi telekanalile BBC. «Oleme seda tulemust nii kaua oodanud – terve laps.»

Tema arst, günekoloogia ja viljakuse konsultant Sara Matthewsi sõnul on tegemist suure edusammuga. «Teame, et munasarja koe siirdamine toimib vanemate naiste puhul, kuid me ei teadnud veel, kas saame külmutada ka lapselt saadud koe, nii et see toimib,» selgitas ta. Arstide sõnul annab Matrooshi ravi õnnestumine lootust ka paljudele teistele lastele ja noortele, kes riskivad vähi, verehaiguse või immuunsüsteemi häire tõttu vajaliku kemoteraapia tõttu viljakuse kadumisega.

Matrooshi sündis beeta-talasseemia nimelise päriliku verehaigusega, mis õigel ajal ravita jätmise korral surmav. Enne, kui toona üheksa-aastasele Matrooshile vennal võetud luudi siirdati, vajas ta munarakke kahjustavat kemoteraapiat.

Selleks, et tüdrukul säiliks tulevikus võimalus lapsi saada, eemaldati talt enne ravi Inglismaal Leedsis parem munasari. Selle koed külmutati 196 °C juures ja need säilitati vedelas lämmastikus.

Eelmisel aastal siirdasid Taani arstid Matrooshi kehasse tagasi viis koetükki. Neli neist siirdati ravi käigus viljatuks muutunud rakkudega vasakusse munasarja ja üks emaka küljele.

Naisel oli olnud menopaus, kuid pärast munasarja kudede siirdamist hakkas hormoonide tase tema kehas muutuma ja peagi oli see nagu igal tavaliselt 20. aastates naisel. Matrooshil tekkis ovulatsionoon ja tema viljakus taastus.

Selleks, et lapse saamise võimalust veelgi suurendada, otsustasid noor naine ja tema abikaasa Ahmed teha läbi kunstliku viljastamise. Naiselt kogutud kaheksast munarakust arenes kokku kolm embrüot, kellest kaks siirdati talle selle aasta alguse poole.

«Olen alati uskunud, et minust saab ema ja mul saab olema laps,» rääkis Matrooshi. «Ma ei lõpetanud lootmist ja nüüd on mul see laps – see on suurepärane tunne.» Erilise tänu on naine enda sõnul võlgu oma emale, kellel tuli mõte tütre munasarja koed külmutada.

Terves maailmas on sellise viljakuse taastamise abil sündinud kokku 60 last. Esimene külmutatud munasarja siirdamine tehti Leesis 1999. aastal ja esimene naine, kes tagasi siirdatud munasarja koe abil emaks sai, oli 2004. aastal sünnitanud belglanna.

Matrooshi on siski esimene naine, kelle munasari eemaldati enne puberteeti. Tal on siiani haiglas varus embrüo ja kaks allesjäänud munasarja koetükki. Enda sõnul soovib ta tulevikus tingimata veel ühe lapse saada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles