Päevatoimetaja:
Marilin Vikat

Töödeldud liha võib levinud haigust süvendada

Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Copy
Töödeldud liha mõju uuritakse pidevalt.
Töödeldud liha mõju uuritakse pidevalt. Foto: Panther Media/Scanpix

Teadlaste sõnul võib töödeldud liha söömine süvendada maailmas väga levinud haiguse, astma sümptomeid. 

Värske uuring toob välja, et astmaatikutele on riskantne süüa nädalas enam kui neli portsjonit töödeldud liha, kirjutab BBC. Astma sümptomid on näiteks hingamisraskused, köha, hingeldamine või õhupuudus. 

Täpset põhjust, miks töödeldud liha astma sümptomeid süvendab, ei oska uurijad veel öelda. Teadlased pakuvad välja, et hingamisteede ärritus tulla säilitusainete nitritite kasutamisest näiteks vorstides, salaamis või singis. Samas rõhutavad nad, et see seos ei ole kinnitatud ning vajab rohkemat uurimist.  

Seetõttu soovitavad uurijad muretseda rohkem üldise tervisliku ja mitmekülgse toitumise, mitte kindla toidugrupi söökide tarbimise pärast. 

Teadustöös osales ligi tuhat Prantsusmaa inimest. Uuring avaldati ajakirjas Thorax. 

Tagasi üles