Viinamari võib saada lapsele saatuslikuks (2)

Triin Ärm
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Viinamarjad tasuks enne lastele andmist  pooleks lõigata või rõhutada lapsele, et marja tuleb närida, mitte tervelt alla neelata.
Viinamarjad tasuks enne lastele andmist pooleks lõigata või rõhutada lapsele, et marja tuleb närida, mitte tervelt alla neelata. Foto: Panther Media/Scanpix

Värske raporti koostajad hoiatavad, et väikelapsed võivad terve viinamarja allaneelamisel lämbuda.

Šoti arstid kirjeldasid kolme lämbumise juhtumit, kus kuni viie-aastased poisid sõid terveid viinamarju ning neist kahele lõppes see surmaga, kirjutab usnews.com.

Arstide Jamie Cooperi ja Amy Lumsdeni sõnul ei ole tervete viinamarjade ja teiste sarnaste toitude söömisega kaasnevate ohtude teadmine laialt levinud. Väikelastele tuleks viinamarjade ohutut söömist õpetada. Kõige kindlam oleks   lõigata mari enne väikelapsele andmist pooleks või isegi neljaks tükiks. 

Uuringu autorid toovad välja, et üle poole alla viie-aastaste laste surmaga lõppevates lämbumistest on seotud toiduga. Kolm peamist toitu, mis on tekitanud sellise olukorra, on hot dogid, kommid ja terved viinamarjad. 

Nad lisavad, et mänguasjade pakenditel on sageli hoiatused, mis tuletavad meelde, et laps võib need endale kurku tõmmata, kuid näiteks kirsstomatite või viinamarjade puhul neid pole. 

Viinamarjad on üldiselt suuremad kui väikelapse hingamisteed, rääkis uuringu autor. Marja sile ja pehme pind võib tekitada sellise olukorra, kus viinamari mitte ainult ei blokeeri hingamisteed, vaid muudab ka selle eemaldamise ilma spetsiaalsete vahenditeta keeruliseks. 

Üks raportis välja toodud juhtum kirjeldab olukorda, kus viie-aastane poiss lämbus pikapäevarühmas viinamarja süües. Katsed viinamari lapse kurgust tervelt kätte saada nurjusid ning ta süda seiskus. Parameedikud said erivahendeid kasutades lõpuks viinamarja lapse kurgust kätte, kuid lapse elu päästa ei õnnestunud. 

Teises kirjeldatud juhtumis lämbus 17-kuune poiss kodus tervet viinamarja süües. Pereliikmetel ei õnnestunud viinamarja lapse kurgust välja võtta ning nad kutsusid kiirabi. Lõpuks saadi viinamari kätte, kuid ka sel juhul oli juba liiga hilja.   

Kolmandas juhtum toimus pargis, kus kahe-aastane laps hakkas kurku tõmmatud viinamarja välja köhima. Kiirabi jõudis mõne minuti jooksul kohale ning võttis viinamarja kurgust välja. Laps viidi haiglasse, enne kohale jõudmist vaevles ta krampides ning kohale jõudes vajas ta kiiresti abi. Poiss pidi veetma viis päeva intensiivravipalatis, kuid sai õnneks terveks. 

Raport avaldati ajakirjas Archives of Disease in Childhood. 

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles