Patsientide liikumisvabadus Euroopas suureneb

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Arstid.
Arstid. Foto: SCANPIX

Euroopa Liidu nõukogu kiitis eile heaks direktiivi, mis annab patsientidele õiguse pöörduda arstiabi saamiseks teise riiki ja saada hüvitist samas ulatuses kui nad seda kodumaal sama arstiabi eest saaksid.


«Eesti on patsientide vaba liikumist alati toetanud. Oleme väike riik ning mitmete haiguste esinemissagedus on suhteliselt harv. Nüüd avanebki täiendav võimalus saada ravi ka teistes Euroopa riikides,» ütles sotsiaalminister Hanno Pevkur.

Ta lisas, et direktiiv loob eeldused ka teiste liikmesriikide patsientide raviletulekuks Eestisse: «Eesti arstid on väga professionaalsed ja hinnatud. Teiste riikide patsientide võimalik ravi Eestis tooks juurde lisaraha tervishoidu. Samas tuleb alati lähtuda sellest, et täiendavaid ravivõimalusi saab pakkuda vaid tingimusel, et Eesti oma inimeste arstiabi ei halvene,» märkis minister.

Piiriüleste tervishoiuteenuste hüvitamine on piiratud tervishoiuteenustega, millele inimesel on õigus liikmesriigis, kus ta on kindlustatud. Sealjuures tuleb tagada, et teistest liikmesriikidest pärit patsientidele kohaldatakse samasugust tervishoiuteenuste hinda nagu oma riigi patsientidele.

Direktiiviga kehtestatakse teises liikmesriigis välja kirjutatud retseptide tunnustamise kohustus, mis kehtib nii ravimite kui ka meditsiiniseadmete puhul. Lisaks nähakse ette Euroopa vabatahtlike tugikeskuste võrgustiku arendamist näiteks ekspertteadmiste koondamiseks haruldaste haiguste osas ning vabatahtliku võrgustiku raames e-tervise alase koostöö tugevdamist.

Direktiivi kohaldamisest jäävad välja pikaajalise hoolduse teenused, elundisiirdamise eesmärgil elundite kättesaadavus ja jaotamine ning riiklikud vaktsineerimisprogrammid. Ühtlasi ei reguleeri direktiiv erakorralise arstiabi osutamist ELis. Ka edaspidi kasutatakse selleks Euroopa ravikindlustuskaardi süsteemi.

Euroopa Parlament kiitis direktiivi heaks 19. jaanuaril ning 28. veebruaril esitati see heakskiitmiseks Euroopa Liidu transpordi, telekommunikatsiooni ja energeetika nõukogule. Direktiivi ülevõtmiseks on liikmesriikidel aega 30 kuud.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles