Poodide ostukorvid on sageli räpased

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaubanduskeskustes on kõige tõenäolisem baktereid või viiruseid külge saada just käest kätte käivatelt ostukärudelt ja -korvidelt.
Kaubanduskeskustes on kõige tõenäolisem baktereid või viiruseid külge saada just käest kätte käivatelt ostukärudelt ja -korvidelt. Foto: Elmo Riig / Sakala

Oleme kõik märganud, et vahel on poes ostukorvid räpased ja pangaautomaadid määrdunud, ometi pestakse ja puhastatakse neid pidevalt.


Näiteks Maxima kauplustes pestakse korve ja kärusid vähemalt kord nädalas, kui vaja, siis ka sagedamini. Pesemine käib selleks mõeldud trapiga ruumis voolava vee, puhastusvahendi ja harjaga.

Rimi teatas, et neil on ostukärude ja -korvide hooldamiseks sõlmitud leping kauplusi teenindavate puhastusfirmadega. Enamasti hooldatakse ostukärusid kord nädalas, vajadusel tihedamini.

Kärusid kontrollitakse pidevalt

«Mõistagi pööravad teenindajad sellele pidevalt tähelepanu ning eriti määrdunud või katkised kärud ja korvid võetakse kohe ette,» selgitas Rimi Eesti Foodi kommunikatsioonispetsialist Katrin Bats.

Ostukorve kontrollitakse iga päev ning neid pestakse mõnepäevase vahega kõrgel temperatuuril nõudepesumasinas. Kuna Rimides on müügil enamasti pakendatud kaup, on seal ka kärud suhteliselt heas seisukorras.

Säästumarket, mis müüb ka lahtist kaupa, peab aga ostukärude hooldamisele rohkem tähelepanu pöörama. Seal käiakse kärud ja korvid üle vahetult enne kaupluse avamist ning vajadusel veel ka päeva jooksul. Kogu ostukorvide ja -kärude parki uuendatakse kord aastas.

Prisma sorteerib iga päev välja korve ja kärusid, mis vajavad puhastamist. Keskmiselt tuleb selliseid määrdunud korve päevas paarikümne ringis kaupluse kohta. Kärusid puhastakse pidevalt kord kuus, järelveetavaid korve iga nädal. Kärumeestele on antud korraldus muu hulgas ka kärude ja korvide puhtust jälgida.

Ostukorvidele ja kärudele tehakse neli korda aastas kuuma veega survepesu. Korraga võetakse ette kõik korvid ja kärud.  Pesemise sagedus sõltub vajadusest, näiteks lastekärusid puhastatakse sagedamini kui tavakärusid

Swedbankil on sõlmitud lepingud heakorrafirmadega, kes peavad lepingu järgi kolm korda kuus sularahaautomaate puhastama. Lisaks korrapärastele puhastuskordadele saab pank tellida lisapuhastusi, kui mõni koostööpartner (Hansab, G4S, Sularahakeskus) või klient määrdunud rahamasinatest teada annab.

«Selline info on meie klienditelefonile alati oodatud,» ütles Swedbanki pressiesindaja Mart Siilivask.

Pärst poekäiku tuleb hoolikalt käsi pesta

Tervisameti hinnangul võib kõigil pindadel, mis puutuvad kokku inimkäega, leida teatud hulga baktereid või viiruseid. Kaubanduskeskustes on enam saastunud kohtadeks just ostukärud ja korvid, aga ka näiteks ostu eest tasumisel kasutatavad kaardimakseterminalid.

Terviseameti avalike suhete juhi Iiris Saluri sõnul ei tekita kõik bakterid kohe automaatselt haigestumist, sest paljud nendest on normaalse elutegevuse osa. Sellegipoolest on tark pärast avalike kohtade külastamist hoolikalt käsi pesta.

Juba 20-30 sekundiline kätepesu vähendab oluliselt haigustekitajate hulka ja aitab vähendada haigestumise riski erinevatesse soole- või ülemiste hingamisteede viirusnakkustesse. Samal põhjusel on soovitav aegajalt puhastada ka inimkäega otseses kontaktis olevaid pindu.


 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles