Gripp nõudis sel hooajal neljanda inimelu (1)

Maiken Mägi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Gripp algab alati väga kõrge palavikuga.
Gripp algab alati väga kõrge palavikuga. Foto: Panther Media/Scanpix

Grippi haigestumine kasvab Eestis kiirelt, enim on haigestunute seas lapsi ja eakaid. Selle hooaja gripp on nõudnud neli inimelu, ükski inimene neist polnud gripi vastu vaktsineeritud.

Aasta viimasel nädalal pöördus ülemiste hingamisteede viirusnakkuste tõttu arstide poole 6087 haigestunut, neist ligi pooled olid lapsed, teatas tervisamet.

Arstide poole pöördunute üldarv kasvas nädalaga kolmandiku võrra, nende hulgas suurenes oluliselt grippi või gripitaolistesse haigustesse haigestunute osakaal.

Keskmine haigestumus 100 000 elaniku kohta oli 463,5.  Eesti keskmisest suurem oli viirusnakkustesse haigestumus Tallinnas, Jõgeva-, Järva- ja Tartumaal.

Endiselt on haigestunute seas enim kuni 15-aastaseid lapsi. Juurdekasv laste hulgas on aeglustunud, vanemaealiste seas aga kasvas haigestumus 55 protsenti.

Grippi haigestumise intensiivsust hinnatakse nüüdsest Eestis keskmiseks ning gripilevikut laialdaseks. Gripiviirustest tingitud haigestumiste osakaal kasvas perearstide poole pöördunute hulgas 70 protsendini. Ülemiste hingamisteede viirusnakkuste tõttu haiglaravi vajanute hulgas oli grippi haigestunuid ligi 45 protsenti.

Raskekujulised gripijuhtumid

E-Tervise SA esialgsetel andmetel vajas eelmisel nädalal haiglaravi 47 gripiviirusega patsienti. Hooaja algusest on täpsustatud andmetel hospitaliseeritud gripi tõttu 147 patsienti. Neist 28 protsenti oli vanusrühmas 0-4 eluaastat, 19 protsenti vanusrühmas 5-14 ja 8,8 protsenti 15- 19-aastased. Haiglasse sattunutest tööealisi on olnud üle 18 ja vanemaealisi üle 22 protsendi.

Raskekujuliste, intensiivravi vajanud gripijuhtude ülevaade põhineb Lääne-Tallinna keskhaigla, TÜ Kliinikumi ja Pärnu Haigla andmetel, mille alusel on gripi tõttu intensiivravi vajanud 11 inimest, neist üks inimene oli vanuses 57 eluaastat, ülejäänud üle 65-aastased. Kõik kuulusid riskirühmadesse.

Hapnikuravi läbi maski said või olid juhitaval hingamisel/kunstlikul ventileerimisel kõik patsiendid. Andmed vaktsineerimise kohta kas puudusid või on kindel, et inimesed ei olnud vaktsineeritud.

Kolme haigla andmetel on gripi tõttu surnud neli inimest, kõik vanuses üle 70 aasta. Kõik kuulusid riskirühmadesse, keegi polnud vaktsineeritud. 

Võrdluseks teatas Läti täna esimesest gripisurmast ning Soomes on selle hooaja gripp nõudnud üle 20 inimelu.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles