Jõhvi hambaarst pani hügieeninõuete rikkumise tõttu uksed kinni (1)

Hanneli Rudi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Suuhügienistidel puudub leping haigekassaga, sest seaduse silmis ei ole tegemist tervisehoiutöötajatega.
Suuhügienistidel puudub leping haigekassaga, sest seaduse silmis ei ole tegemist tervisehoiutöötajatega. Foto: SCANPIX

Üks Jõhvi hambaarst lõpetas 2013. aastal tegevuse, kui sai terviseametilt ettekirjutuse hügieenitingimuste rikkumise tõttu.

«Sel aastal on olnud üks kaebus, kus kurdeti (hambaravikabineti – toim) halbade hügieenitingimuste pärast ja kaebus oli põhjendatud,» ütles terviseameti pressiesindaja Iiris Saluri. Terviseamet tegi tervishoiuteenuse osutajale hoiatuse.

Terviseamet teeb hambakliinikutes pistelist kontrolli ja aastas kontrollitakse ca 25-30 kabinetti. Tegevusloa andmisel kontrollitakse kõiki hambaravikabinette.

«Suurimateks probleemideks on kasutatavate seadmete tehnilise kontrolli puudumine või tegemata jätmine, rikutakse instrumentide sterilisatsiooninõudeid ja kasutatakse aegunud hambaravimaterjale,» rääkis Saluri. Senini on rikkumiste tõttu lõpetanud tegevuse üks Jõhvis tegutsenud hambaravikabinet.

«Tegelikult oli nii, et me otseselt ei sulgenud, aga terviseamet keelas ettevõttes kasutada seadmeid ja hambaravimaterjale, mis ei vastanud nõuetele.  Ettevõte võttis ise seejärel vastu sulgemise otsuse.» Ettevõte ei täitnud tervishoiteenuse osutamisel kasutatavatele seadmetele kehtestatud nõudeid (seadmete hooldus, kasutusjuhendite olemasolu). Seal kasutati nõukogudeaegseid hambaravimaterjale ja oli ka probleeme  kasutatavate instrumentide steriilsusega,

Läti terviseamet peatas eelmisel aastal üheksa hambakliiniku tegevusloa, kuna eksiti rängalt hügieeninõuete vastu ja see kujutab ohtu inimeste tervisele, kirjutab mixnews viitega Latvijas Avīzele. Kuus kliinikut suutsid ettekirjutuse täita, kuid kolmele pole siiani antud luba töö taastamiseks. Läti terviseametile tuli mullu ka üks kaebus seoses sellega, et patsient sai hambaravil käies C-hepatiidi. Juhtumi ametlik uurimine on pooleli.

Lätis on lahendamata probleeme stomatoloogias töövahendite steriliseerimisega. Endine Läti tervishoiuminister Guntis Belēvičs leppis Läti hambaarstide liidu juhiga kokku, et kõigis hambaravikabinettides peab edaspidi olema autoklaav ning tuleb loobuda senistest steriliseerimisvahenditest, mis kasutavad õhu kuumutamist. Uued seadmed peavad kõigis kliinikutes olemas olema hiljemalt 2018. aastaks.

2016. aastal kontrollis Läti terviseamet 337 hambaravikabinetti ja 249 juhul esines rikkumisi.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles