Kuidas aidata voodihaiget?

Eger Ninn
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Voodihaige põetamisel tasub küsida nõu perearstilt.
Voodihaige põetamisel tasub küsida nõu perearstilt. Foto: SCANPIX

Kui lähedane jääb voodihaigeks, soovitakse enamasti teda ise põetada ja teha seda kodus. Kuidas aga alustada ja kuhu pöörduda abi saamiseks?


MTÜ Inkotuba tegevdirektor Eha Topolevi sõnul võiks esmaseks nõuandjaks olla perearst või pereõde, kes on haige inimese tervisega kõige paremini kursis. «Sellest lähtuvalt saate kindlasti nõuanded, kuidas kõige paremini oma lähedase eest hoolitseda, kuidas ravimeid manustada, kas ja kuidas võimelda, millist toitu eelistada,» vahendas kliinik.ee Topolevi.

«Vastavalt lähedase liikumisvõimele võib osutuda vajalikuks kodus veidi mööblit ümber paigutada, et liikumine takistatud ei oleks. Lamaja puhul võib tõsta voodi natuke kõrgemaks, et oleks lihtsam inimest hooldada. Soovitused siin on kindlasti individuaalsed ja lähtuvad haige seisundis,» lisas ta.

Topolev möönis, et kui lähedase inimese tervislik seisund on keeruline ja ta vajab rohkem kui lihtsalt koduste hoolitsust, tuleb appi jällegi perearst: «Tema peaks hindama haige seisundit ja vastavalt sellele kirjutama välja saatekirja koduõe teenusele.».

«Kui koduses hooldamises vajatakse erinevaid abivahendeid (spetsiaalsed voodid, põetusvahendid, potitoolid, kepid, kargud jne) peaks esmalt pöörduma kohaliku omavalitsuse sotsiaalosakonda, mille kaudu saab arstitõendi alusel isikliku abivahendi kaarti (olenevalt maakondadest annavad isikliku abivahendikaarti välja kas maavalitsuste sotsiaalosakonnad või siis kohaliku omavalitsuse sotsiaalosakonnad),» soovitas Inkotuba tegevjuht.

«Samast saab ka infot erinevatest abivahendeid pakkuvatest firmadest ja nende teenustest. Kuna abivahendeid on väga erinevaid, siis on ka firmades erineva kompetentsiga nõustajad, kes vastavalt inimese muredele saavad nõu anda, milline abivahend valida ja kuidas seda ka õigesti kasutada,» lisas Topolev.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles