Kas iga päev duši all käimine kahjustab tervist?

Heilika Leinus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pesemine on hügieeni seisukohalt küll väga oluline, kuid iga päev mitu korda mõjuva põhjuseta duši all käia ei tasu.
Pesemine on hügieeni seisukohalt küll väga oluline, kuid iga päev mitu korda mõjuva põhjuseta duši all käia ei tasu. Foto: Michael Kempf / Panther Media / Scanpix

Kui kuulud nende inimeste hulka, kes peavad ennast igal hommikul duši all käimiseks liiga laisaks, siis nüüd võid rahulikult välja hingata, sest teadusuuringud näitavad, et liiga sagedane pesemine võib tervist kahjustada.

Inimene, kes ei ole ennast juba mitu päeva pesnud, tunneb ennast tavaliselt halvasti, sest higihais käib üle pea, kirjutab Independet. See ei tähenda aga, et peaksid vahetpidamata duši all käima, sest liiga sagedane pesemine hävitab lisaks kahjulikele bakteritele ka hulga inimesele kasulikke mikroobe.

Utha ülikooli geneetikakeskuse teadlaste sõnul võib liiga sage pesemine kahjustada inimese mikrobioomi – baktereid, viiruseid ja mikroobe, kes elavad inimese kehas ja selle pinnal. Paljud neist mikroorganismidest on inimese tervisele äärmiselt olulised. Kui kasulikke mikroorganisme napib, võivad häiruda immuunsüsteem, seedimine ja südame töö.

Seda, et liigne pesemine võib inimesed ilma jätta paljudest vajalikest mikroobidest, on näidanud ka Amazoni vihmametsades elava janomami küla elanikega tehtud uuring. Teadlased leidsid, et selle küla elanike nahal on palju rohkem mikroobe kui kusagil mujal uuritud inimeste nahal. Uurijatel õnnestus leida isegi baktereid, millele ei mõjunud antibiootikumid, kuigi teadaolevalt ei olnud küla elanikud kunagi antibiootikumidega kokku puutunud.

Vihmametsade asukaid uurinud teadlased järeldasid, et liigne šampooni ja muude pesemisvahendite kasutamine võib inimese mikrobioomi märgatavalt mõjutada. Küsimusele, kui palju peaks end tegelikult pesema, ei ole aga veel ükski uuring kindlat vastust leidnud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles