Väike Bangladeshi tüdruk võib olla esimene «puunaine»

Heilika Leinus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
10-aastane Sahana Khatun otsis abi Dhaka arstidelt.
10-aastane Sahana Khatun otsis abi Dhaka arstidelt. Foto: STR/AFP

Kui kümneaastase Sahana Khatuni näkku hakkas kasvama koorikulaadne moodustis, ei olnud tema isa esialgu mures, kuid kui kasvaja hakkas suuremaks muutuma, tekkis isal lapse tervise pärast tõsine mure.

Mohammad Shahjahan sõitis tütrega arstilt abi saamiseks Bangladeshi pealinna Dhakasse, kirjutab BBC News. Nüüd arvavad arstid, et Sahana võib olla esimene tüdruk, kellel on avastatud haruldane pärilik haigus Epidermodysplasia verruciformis, mida tuntakse ka puumehe sündroomina. Selle haiguse käes kannatajatel hakkavad kätele, jalgadele ja vahel teistelegi kehaosadele kasvama puukooresarnased moodustised. Seni on see haigus diagnoositud kogu maailmas vaid mõnel mehel.

Sahana Khatun isaga / AFP / Scanpix
Sahana Khatun isaga / AFP / Scanpix Foto: STR/AFP

Puumehe sündroom võib igapäevast elu tõsiselt häirida. Näiteks ei saanud Abul Bajandari nimeline mees selle haiguse tõttu kümme aastat oma naist ega last puudutada, sest tema mõlema käe otsas oli viiekilone puuoksi meenutav moodustis. Kuna ka tema jalgadel kasvasid sarnased moodustised, siis nägi ta väljastpoolt välja väga puu sarnane.

27-aastame Bajandar oli esimene bangladeshlane, kellel see haigus diagnoositi. Pärast Dhaka meditsiinikolledžis tehtud 16 operatsiooni, saab ta oma käsi taas kasutada. Mees ütles möödunud kuul AFP-le, et peagi saab ta haiglast lahkuda. Nüüd püüavad Dhaka arstid välja selgitada, kas ka Sahanal on sama haigus.

Abul Bajandar enne operatsiooni / AFP / Scanpix
Abul Bajandar enne operatsiooni / AFP / Scanpix Foto: MUNIR UZ ZAMAN/AFP

Tüdrukutirtsu murelikule isale pakub aga teadmine, et haigust on seni edukalt ravitud, esialgu siiski vähe lohutust. «Oleme väga vaesed. Mu tütar kaotas ema, kui oli vaid kuuene. Ma tõesti loodan, et arstid eemaldavad mu imeilusa tütre näolt need koorikud,» rääkis ta AFP-le.

Abul Bajandar pärast operatsiooni / AFP / Scanpix
Abul Bajandar pärast operatsiooni / AFP / Scanpix Foto: SAM JAHAN/AFP

Arstid loodavad, et Sahanal on haiguse vähem agressiivne vorm, mis võimaldaks tüdrukul kiiremini taastuda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles