Liposoomide revolutsioon vitamiinide inimorganismi viimises

Apotheka
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Pixabay

Toidulisandite maailmas on koitmas uus ajastu – liposomaalsed lisandid võivad kaasa tuua läbimurde asendamatute toitainete viimisel meie kehasse, räägib TTÜ biotehnoloogia professor Raivo Vilu. 

Liposoomtehnoloogia kerkis esile 1960-ndatel ja sellest alates on seda praktilise kliinilise rakendamise abil pidevalt edasi arendatud. Liposoome on peamiselt kasutatud suunatud ravimi kohaletoimetamiseks, kuid viimastel aastatel on selle põneva tehnoloogia suurt potentsiaali hakatud rohkem hindama ka toidulisandite valdkonnas.

Mis on liposoomid?

Liposoomid on mikroskoopilised fosfolipiidide kerad, mis on vees stabiilsed ja võivad endas sisaldada nii vesilahustuvaid kui ka vesilahustumatuid aineid, näiteks vitamiine. Oma ülesehituselt sarnanevad liposoomid rakkudega ning see muudab nad äärmiselt kasulikeks vahenditeks, mille abil tagada toitainete tõhus kohaletoimetamine. Hoolimata sellest, milline aine on liposoomi kapseldatud, on alust eeldada selle suurepärast imendumist verre. Samuti kaitsevad liposoomid kapseldatud aineid seedimise ja lagunemise eest.

Lisaks kapseldatud ainetele on lipiididel selge lisaväärtus ka liposoomide membraani näol. Enamasti sisaldavad liposoomid suures koguses fosfatidüülkoliini, mis on tõhus antioksüdant ja mängib olulist rolli inimeste rakkude tuuma ja membraani ainevahetuses. Peale selle – kuid mitte vähetähtsam omadus – on liposoomide võime viia oma sisu teatud juhtudel otse rakuorganellidesse, näiteks mitokondrisse, tsütoplasmavõrgustikku või isegi tuuma, mille tulemuseks võivad olla tervendavad mõjud.

Liposomaalsete preparaatide tõhusust on veel lihtsam mõista, kui arvestada traditsiooniliste suukaudsete tablettide-kapslite aeglast imendumist ja madalat biosaadavust. Paljude toitainete madal biosaadavus ja aeglane imendumine on kliiniliselt dokumenteeritud. Seega ilmneb üha enam, et asendamatute toitainete – vitamiinide, mineraalide – kapseldatus liposoomides toob kaasa märkimisväärsed tervisemõjud patsientide igapäevaelus.

Miks C-vitamiin?

C-vitamiin ehk askorbiinhape on ideaalne liposoomide abil kehasse viidav aine ja hea näide liposomaaltehnoloogia tulemuste eelistest. C-vitamiin on inimorganismi asendamatu toitaine, kuid kuna me ei ole võimelised seda ise tootma, peab omandamine toimuma väliste allikate kaudu. Vesilahustuva vitamiinina on C-vitamiini üks probleeme see, et suukaudselt tarvitatud ainest imendub enamasti kehasse vaid väike osa – näiteks võib suurema annuse (1,25 grammi) korral olla C-vitamiini imendumine organismi kõigest 33. Suurtes kogustes puhta C-vitamiini tarbimine võib tingida ka ebamugavustunnet soolestikus ja kõhulahtisust, mis muudab kehale kasuliku aine vastuvõetamatuks. Siinkohal võib liposomaalsel kujul manustatud C-vitamiinist palju kasu olla. C-vitamiini on liposoomtehnoloogia abil tõhusalt manustatud ravi osana ja uuringumudelites, selle tulemusena on leitud, et liposoomidesse kapseldatud C-vitamiini kliiniline toime võib ületada isegi intravenoosselt manustatud C-vitamiini toimet. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles